Isosta kurpitsasta riittää moneen kuten vaikkapa makeaan kurpitsapiirakkaan.
Pohja
150 g kylmää voita kuutioituna
3,5 dl spelttijauhoja
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 tl jauhettua vaniljatankoa
3 rkl kylmää vettä
- nypi kulhossa voi ja kuivat aineet muruksi
- sekoita nopeasti joukkkoon kylmä vesi ja muotoile taikinapalloksi
- anna taikinapallon tekeytyä kelmussa jääkaapissa noin 1-2 tuntia
- kaulitse taikina ohueksi piirakkapohjaksi ja painele se voideltuun vuokaan (26-28 cm piirakkavuoka)
- laita vuoan päälle leivinpaperi ja sen päälle leivontakuulia tai kuivia herneitä painoksi, jotta taikina ei nouse paiston aikana
- paista painojen kanssa 200 asteessa noin 10 minuuttia
- jatka paistamista ilman painoja vielä 5 minuuttia
Kurpitsatäyte
1 kg kurpitsaa kuorittuna ja paloiteltuna 2 cm paloiksi
2 rkl öljyä
1 tl neilikkaa
1 tl muskottipähkinää
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
1 rkl raastettua inkivääriä
3 rkl muscovadosokeria
2,5 dl kookoskermaa
3 kananmunaa
- sekoita uunivuoassa kurpitsapalat, öljy ja mausteet
- kypsennä uunissa 200 asteessa noin 30-40 minuuttia kunnes kurpitsa on aivan pehmeää
- soseuta kurpitsapalat sauvasekoittimella tasaiseksi
- lisää kurpitsasoseen joukkoon sokeri, kerma ja kananmunat ja vispaa tasaiseksi
- kaada kurpitsatäyte esipaistetun pohjan päälle ja kypsennä piirakkaa uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt (kokeile kypsyyttä loppuvaihessa hammastikulla)
- nauti vaniljajäätelön kera
-MK
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti