tiistai 29. syyskuuta 2015

Kurpitsapiirakka


Isosta kurpitsasta riittää moneen kuten vaikkapa makeaan kurpitsapiirakkaan.

Pohja
150 g kylmää voita kuutioituna
3,5 dl spelttijauhoja
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 tl jauhettua vaniljatankoa
3 rkl kylmää vettä
  • nypi kulhossa voi ja kuivat aineet muruksi
  • sekoita nopeasti joukkkoon kylmä vesi ja muotoile taikinapalloksi
  • anna taikinapallon tekeytyä kelmussa jääkaapissa noin 1-2 tuntia
  • kaulitse taikina ohueksi piirakkapohjaksi ja painele se voideltuun vuokaan (26-28 cm piirakkavuoka)
  • laita vuoan päälle leivinpaperi ja sen päälle leivontakuulia tai kuivia herneitä painoksi, jotta taikina ei nouse paiston aikana
  • paista painojen kanssa 200 asteessa noin 10 minuuttia
  • jatka paistamista ilman painoja vielä 5 minuuttia

Kurpitsatäyte
1 kg kurpitsaa kuorittuna ja paloiteltuna 2 cm paloiksi
2 rkl öljyä
1 tl neilikkaa
1 tl muskottipähkinää
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
1 rkl raastettua inkivääriä
3 rkl muscovadosokeria
2,5 dl kookoskermaa
3 kananmunaa
  • sekoita uunivuoassa kurpitsapalat, öljy ja mausteet
  • kypsennä uunissa 200 asteessa noin 30-40 minuuttia kunnes kurpitsa on aivan pehmeää
  • soseuta kurpitsapalat sauvasekoittimella tasaiseksi
  • lisää kurpitsasoseen joukkoon sokeri, kerma ja kananmunat ja vispaa tasaiseksi
  • kaada kurpitsatäyte esipaistetun pohjan päälle ja kypsennä piirakkaa uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt (kokeile kypsyyttä loppuvaihessa hammastikulla)
  • nauti vaniljajäätelön kera
-MK


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti