sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Tomaatti-chorizo-keitto


Hesarissa oli vähän aikaa sitten toscanalaisen tomaattikeiton resepti, jota olen muokannut hieman mausteisempaan suuntaan.

Tomaatti-chorizo-keitto

3 rkl oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä viipaloituna
20 lehteä basilikaa kokonaisina
1 punainen chili hienonnettuna
6 tomaattia kaltattuna ja paloiteltuna
5 dl tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
2 dl punaviiniä
1 l kasvislientä
300 g kuivanutta vaaleaa leipää kuutioituna (määrä on aika iso eli normaalin kokoinen lautanen kukkurallaan kuutioitua leipää mutta kyllä se sinne keittoon pehmenee kivasti)
400 g chorizoa (raaka-makkaraa jos löytyy)

Aluksi esivalmistelut, eli kaltataan tomaatit ja paloitellaan. Viipaloidaan valkosipuli ja hienonnetaan chili. Kuutioidaan kuivanut leipä ja laitetaan kasvisliemi kuumenemaan kattilaan. Nypitään basilikan lehdet valmiiksi irti ruukusta.

Sit otetaan iso kattila ja laitetaan oliiviöljy sinne kuumenemaan. Heitetään sekaan valkosipuli, chili ja basilikan lehdet. Käännellään hetken aikaa ja nautitaan herkullisista aromeista. Valkosipuli saa hieman ottaa väriä. Sit lisätään kattilaan tomaatit, tomaattimurska ja tomaattipyree. Sekoitellaan ja lisätään joukkoon punaviini. Annetaan muhia taas hetken aikaa, että alkoholi haihtuu pois. Sit lisätään kuuma kasvisliemi ja leipäkuutiot. Sekoitellaan ja lopuksi lisätään chorizo. Itse löysin chorizo raaka-makkaraa, joten puristin kuoresta sellaisia palleroisia, joita hieman puristelin kasaan ja lisäsin keiton joukkoon kypsymään. Myös jo kypsä chorizo on varmasti hyvä, joten viipaloi vaan makkaran ja heittää sekaan. Sit on keiton ainekset koossa, joten laitetaan kansi päälle ja annetaan muhia noin 20 minuuttia, jotta leipäkuutiot pehmenevät.

Täytyy kyllä sanoa, että olin ihan fiiliksissä tästä keitosta. Todella herkullista, ruokaisaa ja täynnä makua oleva keitto. Eikä tuo punaviini ja chorizo ole missään nimessä välttämätön lisä tähän keittoon. Itse vaan tykkäsin lisätä hieman tuhtia makua ja mehevyyttä tähän keittoon.

Laitetaan annos esille ja nautitaan mehevän italialaisen punkun kanssa. Alkosta tarttui ihan randomisti mukaan
Pasqua Villa Borghetti Valpolicella Classico 2012 (http://www.alko.fi/tuotteet/432027/?fromsearch=true). Tuoksultaan viini on mehevän marjainen ja mehumainen. Mustikkaa ja metsämansikkaa löytyy. Maultaan keskitäyteläinen ja riittävän hapokas viini, jossa on mehumaisuutta, marjaisuutta ja aavistus lakritsia. Mielestäni hyvä perus punkku ja 11 € viiniksi hinta-laatusuhde on kohdillaan. Helposti juotava punkku, joka sopi todella hyvin tämän keiton kanssa. 




-MK



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti