maanantai 4. marraskuuta 2013

Entrecote sitruuna-bearnaisen ja rosamunda-ranskalaisten kera


Citymarketin lihatiskistä lähti matkaan kotimaista naudan entrecotea, jonka seuraksi itsetehdyt ranskalaiset rosamunda-perunasta. Sit harjoittelin ensimmäistä kertaa tekemään bearnaise-kastiketta.

Entrecote pannulla

200-250 g entrecote pihvi
suolaa, mustapippuria, voita ja rypsiöljyä

Ota pihvi huoneenlämpöön 2 tuntia ennen paistamista ja mausta suolalla ja mustapippurilla molemmilta puolilta reilusti. Sit vaan paistinpannu todella kuumaksi. Laita pannulle tilkka rypsiöljyä ja pala voita. Paista pihviä molemmilta puolilta 2-2,5 minuuttia, niin mediumia pitäis tulla.Kääri pihvi folioon vetäytymään 10 minuutiksi ennen syömistä.

Sitruuna-bearnaisekastike (4 annosta)

4 kananmunan keltuaista
1 iso salottisipuli hienonnettuna
1 dl vettä
2 rkl viinietikkaa (valkoviini tai omena)
1 tl jauhettua valkopippuria
1 sitruunan mehu
150 g voita
1 ruukku tuoretta rakuunaa hienonnettuna

Erottele keltuaiset valmiiksi. Laita pienen kattilaan vesi, viinietikka, valkopippuri ja hienonnettu sipuli. Kiehauta sen verran, että nesteestä on jäljellä puolet. Siivilöi neste erilliseen kulhoon odottamaan. Laita kattilaan vettä kiehumaan ja ota pyöreäpohjainen kulho, joka sopii vesihauteena käytettävän kattilan päälle. On tärkeää, että kulhon pohja ei osu kiehuvaan veteen, vaan tarkoitus on käyttää vain vesihöyryn lämpöä, koska keltuaiset ovat melko herkkiä kypsentymään, mitä ei haluta. Sit vaan kumotaan keltuaiset kulhoon ja lisätään joukkoon mausteliemi. Vatkataan voimakkaasti koko ajan, kun kastike alkaa paksunemaan, niin otetaan kulho pois vesihauteesta. Lisätään joukkoon sitruunan mehu, paloiteltu voi ja hienonnettu rakuuna. Normaalisti bearnaisessa ei kai ole sitruunan mehua, mutta itse ajattelin että se hieman piristää kastiketta, joka on todella tuhti muuten.

Ranskalaiset rosamundasta

Rosamunda perunaa paloiteltuna
Suolaa, mustapippuria, kuivattua rosmariinia, kuivattua timjamia, rypsiöljyä

Paloittele hyvin pesty rosamunda peruna ja laita palat kulhoon. Ripottele päälle hieman öljyä ja lisää mausteita oman maun mukaan. Sekoita kunnolla ja laita uunipellille. Kypsennä uunissa 220 asteessa noin 30-40 minuuttia, kunnes ranskikset ovat kullan ruskeita.

Viiniksi valikoitui tällä kertaa Ranskan Bordeauxista Château Venus 2010 (http://www.alko.fi/tuotteet/446657/?fromsearch=true), jota kehuttiin Helsingin Sanomien ruokaosiossa. Väriltään viini on todella tumman punainen ja hieman violettiin vivahtava. Tuoksu on täyteläinen, luumuinen,tummia marjoja, aavistuksen nahkainen ja savuinen. Maultaan viini on keskitäyteläinen ja keskitanniininen. Viini on hyvin balanssissa tanniinisuuden ja täyteläisen marjaisuuden kanssa. Maussa erottuu mustikkaa ja karhunvatukkaa. Jälkimaussa pieni aavistus tammisuutta. Hinta-laatusuhteeltaan 17 € viiniksi hyvä ostos.

-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti