lauantai 29. elokuuta 2015

Päärynä-sinihomejuusto-risotto


Ylen 1-kanavalla on pyörinyt Italialaisia Makuja (http://areena.yle.fi/1-2620805) niminen 5-minuutin pituinen ohjelma, jossa aina näytetään miten kokataan italialaisia ruokia. Yhdessä jaksossa oli päärynä-sinihomejuusto-risotto, joka kuulosti varsin mielenkiintoiselta. Tässä on minun versioni kyseisestä ruoasta ja täytyy sanoa, että maistui herkulliselta. Lisäksi kokeilin ruokaa sekä viinin, että oluen kanssa.

Päärynä-sinihomejuusto-risotto (kahdelle)
2 rkl voita ja öljyä pannuun
2 salottisipulia hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 dl spelttijyviä (tai risottoriisiä)
1 dl valkoviiniä
4-5 dl kanalientä (kiehuvaa)
1 päärynä viipaloituna (pitkittäin neljään osaan ja sitten viipaleiksi)
75 g sinihomejuustoa paloiteltuna
75 g saksanpähkinöitä paloiteltuna
puolikas ruukku villirucolaa hienonnettuna
  • kuullota sipuleita voin ja öljyn seoksessa miedolla lämmöllä kunnes ne alkavat pehmenemään mutta eivät ruskistu
  • lisää spelttijyvät pannuun ja kuullota niitä minuutin verran
  • lisää valkoviini ja anna sen imeytyä spelttiin
  • ala lisäämään kiehuvaa kanalientä desi kerrallaan koko ajan sekoitellen risottoa
  • lisää viipaloidut päärynät risottoon loppuvaiheessa hieman ennen kuin speltti on kypsää
  • jatka liemen lisäämistä kunnes speltti on sopivan al-denteä ja risotto on vielä melko löysää
  • ota risotto pois liedeltä ja lisää joukkoon sinihomejuusto, saksanpähkinät ja villirucola ja sekoita sekaisin kunnes sinihomejuusto on sulanut
  • anna risoton levähtää 5-10 minuuttia
  • laita risotto lautaselle ja murustele päälle sinihomejuustoa
Alkon työntekijän kanssa juteltiin tälle ruoalle sopivasta viinistä ja päädyttiin valkoviiniin, jonka tulee olla hapokas ja makean hedelmäinen. Risotto on melko rasvainen, joten viinissä tulee olla happoa ja suolainen sinihomejuusto ja makea päärynä kaipaavat makeutta seurakseen. Viiniksi siis valikoitui australialainen vanha tuttu eli Spy Valleyn Gewurtztraminer 2013 (http://www.alko.fi/tuotteet/599237/), jonka makean trooppinen hedelmäisyys, aromaattisuus ja hapokkuus sopi tälle ruoalle mielestäni oikein hyvin. Toisaalta jokin aavistuksen hapokkaampi ja hieman vähemmän makea saksalainen riesling olisi varmasti ollut myös hyvä valinta.


Päätin kokeilla ruokaa myös oluen kera ja valintani osui Malmgårdin Emmer Tripleen (http://www.alko.fi/tuotteet/940096/), joka on belgialaistyylinen vahva ale. Mielestäni tämä olut sopi tälle ruoalle vielä paremmin kuin tuo viini. Vahvan Emmer Triplen maltainen makeus, yrttisyys ja aromikkuus komppasivat todella hyvin tätä ruokaa. Oluessa on myös riittävästi hapokkuutta leikkaaman risoton rasvaisuutta. Todellista herkkua.

-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti