maanantai 3. marraskuuta 2014

Eggs benedict lämminsavulohella ja pinaatilla


Klassinen eggs benedict lämminsavulohella ja pinaatilla versioituna maistuu ihan kympillä viikonloppuaamuna.

Briossisämpylät
1 dl maitoa
25 g hiivaa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl spelttivehnäjauhoja
100 g huoneenlämpöistä voita
  • Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva, hunaja ja suola
  • Sekoita kananmunat maitoon
  • Lisää jauhot parissa erässä
  • Lisää lopuksi voi pieninä nokareina
  • Vaivaa taikinaa käsin noin 15 minuuttia tai yleiskoneella noin 10 minuuttia
  • Taikinan tulisi tuntua joustavalta
  • Anna taikinan kohota kulhossa liinan alla ainakin pari tuntia. Ei haittaa vaikka taikina olisi jääkaapissa yön yli kuten itsellä oli
  • Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteeksi ja pyöritä rullalle
  • Leikkaa rulla 6 osaan ja pyörittele palat sämpylöiksi
  • Anna sämpölöiden kohota vielä noin tunti uunipellillä
  • Voitele sämpylät keltuaisella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
  • Paista sämpylät 200 asteisessa uunissa noin 12-15 minuuttia

Hollandaise-kastike
150 g sulaa voita
1 banaanisalottisipuli hienonnettuna
0,5 dl omenaviinietikkaa
2 dl valkoviiniä
5 valkopippuria
1 laakerinlehti
3 keltuaista
1-2 rkl sitruunan mehua
ripaus cayennea tai pari tippaa tabascoa
  • Sulata aluksi voi valmiiksi
  • Laita kattilaan sipuli, valkoviini, omenaviinietikka, valkopippuri ja laakerinlehti
  • Keitä kasaan kunnes nesteestä on puolet jäljellä ja siivilöi liemi talteen
  • Erottele keltuaiset ja laita ne isoon kulhoon
  • Lisää keltuaisten joukkoon mausteliemi ja vispaa käsin pari minuuttia kunnes seos on hieman vaahtoutunut
  • Laita kulho kiehuvan vesikattilan päälle (kulhon pohja ei saa koskea kiehuvaa vettä)
  • Ala kypsentää seosta vesihauteessa koko ajan vispaten
  • Vispaa kunnes olet saanut kuohkean ja ilmavan kastikkeen (hyvä keino tämän varmistamiseen on se, että kastike on 82 asteinen ja kun sen pinnalle pudottaa hieman sulaa voita niin voi jää kastikkeen pinnalle)
  • Tässä vaiheessa ota kulho pois vesihauteesta ja vispaa joukkoon sula voi pienissä erissä (voin pitää olla lämmintä mutta ei kuumaa)
  • Mausta lopuksi sitruunan mehulla ja cayennella/tabascolla


Uppomunat
1,5 l vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
kananmunia
  • Riko kananmunat pieniin kuppeihin
  • Lämmitä vesi kattilassa hieman poreilevaksi ja lisää joukkoon etikka
  • Pyöräytä kattilaan pyörre lusikalla ja lisää kananmunat 
  • Anna munien kypsyä noin 3-3,5 minuuttia ja ota varovasti kauhalla pois kattilasta


Kokoaminen
  • Paista pannulla voissa reilu määrä pinaattia (150-200 g)
  • Revi lämminsavulohi haarukalla irtonaiseksi
  • Kokoa annos laittamalla puolikkaan sämpylän päälle pinaattia, lämminsavulohta, uppomuna ja hollandaise-kastike
  • Nauti annos raikkaan ja hedelmäisen hapokkaan chardonnayn kera


-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti