lauantai 29. marraskuuta 2014

Biisoniburgerit


Kaverilla oli pakkasessa biisonin jauhelihaa, joten päätettiin pyöräyttää biisoniburgerit. Täytyy kyllä sanoa, että aromikkaan biisonin, katajanmarja-majoneesin, marinoidun punasipulin ja rucolan yhdistelmä oli uskottomattoman herkullinen. Varsinkin katajanmarja-majoneesi vei kielen mennessään. Vielä jos olis jaksanu tehdä itse sämpylät, niin nautinto olisi ollut maksimaalinen, mutta tällä kertaa oikaistiin valmissämpylöillä. Mielestäni tähän makumaailmaan sopisi tehdä maukkaat ruissämpylät. Lisukkeeksi sitten vielä rosmariiniperunoita.

Marinoitu punasipuli on vanha tuttu eli pari punasipulia suikaloidaan ja laitetaan marinoitumaan punaviinietikkaan. Lisätään hieman oliiviöljyä ja maustetaan suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria. Tämä kannattaa aina tehdä etukäteen mielellään jo edellisenä päivänä, koska maku vaan paranee ajan kanssa.

Katajanmarja-majoneesi
1 kananmuna
1,5 dl rypsiöljyä
1 tl viinietikkaa
5 katajanmarjaa jauhettuna/murskattuna
suolaa ja pippuria
ripaus sokeria
1-2 rkl sitruunanmehua

Riko kananmuna kapeaan ja korkeaan astiaan. Lisää öljy, viinietikka ja katajanmarja. Laita sauvasekoitin astian pohjaan kanamunan päälle ja aja tasaiseksi majoneesiksi. Majoneesi alkaa muodostumaan saman tien ja sitten sauvasekoitinta voi alkaa nostelemaan ja pyörittelemään. Tämän jälkeen majoneesi viimeistellään lopuilla mausteilla oman maun mukaan.

Biisonipihvit
150-200 g biisonin jauhelihaa per pihvi
suolaa ja pippuria

Mausta biisonin jauheliha suolalla ja pippurilla. Sekoita tasaiseksi massaksi ja muotoile pihvit melko tiiviiksi. Paista pannulla molemmilta puolilta yhteensä noin 8 minuuttia. Pihvit tulee jättää keskeltä hieman punertaviksi, jotta mehevyys säilyy.


Rosmariiniperunat
rosamundaperunoita 
öljyä
suolaa, pippuria ja kuivattua rosmariinia

Pese rosamundaperunat ja leikkaa veitsellä tikkuperunoiksi. Laita ne sitten uunipellille, lisää hieman öljyä ja sekoita mausteet sekaan käsin. Paista uunissa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.

Sitten vaan kootaan burgerit ja tarjoillaan rosmariiniperunoiden kera. Juomana kokeiltiin urugualaista punaviiniä eli Garzón Tannat 2012 (http://www.alko.fi/tuotteet/433137/). Ensimmäistä kertaa törmättiin urugualaiseen punaviiniin ja kyseessähän on alkon ainoa kyseisen maan edustaja punkuissa. Viini osoittautui varsin kelvolliseksi. Kyseessä on varsin täyteläinen, hapokas ja marjaisa viini, jossa oli ripaus vaniljaa ja sopivaa mausteisuutta. Burgereiden seuraksi viini sopi hyvin jättäen enemmän tilaa biisonin ja katajanmarjan makumaailmalle. Hinta-laatusuhteeltaan 13 € viiniksi hyvä ostos.




-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti