lauantai 27. joulukuuta 2014

Marja-vaniljapiirakka


Tässä mehevässä marjapiirakassa yhdistyvät raikkaat marjat, vaniljainen kerma ja aavistuksen suolainen piirakkapohja. Vaniljakermaan tehdään ensin vaniljakreemi, johon sitten yhdistetään kermavaahtoa. Vaniljakermaa kutsutaan myös hienommalla nimellä eli creme patissiere. Eipä tuolla nimellä niin väliä, mutta pirun herkullista se on.

Piirakkapohja
150 g kylmää voita kuutioituna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 rkl muscovadosokeria
1 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä
  • Laita kulhoon voi, jauhot, sokeri ja suola ja nypi seos murumaiseksi
  • Lisää muruseokseen kylmä vesi ja pyöritä nopeasti taikinapalloksi
  • Laita taikinapallo kelmussa jääkaappiin noin puoleksi tunniksi
  • Kaulitse taikina ohueksi ja asettele se voideltuun piirakkavuokaan
  • Jotta taikina ei valu reunoilta paistamisen aikana, niin laita taikinapohjan päälle leivinpaperia, jonka päälle asettelet painoja (esim. leivontakuulia tai kuivattuja herneitä). Itse käytin kuivattuja herneitä ja hyvin toimi. 
  • Laita piirakkavuoka uuniin 200 asteeseen noin 10-15 minuutiksi
  • Ota tässä vaiheessa painot ja leivinpaperi pois ja jatka kypsentämistä 150 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja saanut hieman väriä
  • Anna pohjan jäähtyä ennen täytteiden lisäämistä

Vaniljakerma
5 dl maitoa
2 vaniljatangon siemenet
7 keltuaista
125 g hienoa sokeria
60 g maissijauhoja
2 dl kuohukermaa
1-2 rkl sitruunan mehua
  • Vispaa yhdessä kulhossa keltuaiset ja sokeri sekaisin. Lisää samaan kulhoon myös maissijauhot ja 1dl maitoa ja vispaa sekaisin
  • Laita kattilaan 4 dl maitoa ja vaniljatangon siemenet ja lämmitä kiehumispisteeseen
  • Ala lisäämään kuumaa maito-vanilja-seosta pikku hiljaa keltuaisseokseen voimakkaasti vispaten samalla
  • Kun olet vispannut seokset sekaisin, niin kaada koko seos takaisin kattilaan ja ala lämmittämään
  • Vispaa seosta koko ajan, kunnes se alkaa muuttua paksuksi vaniljakreemiksi
  • Tässä vaiheessa vaniljakreemi paksunee todella nopeasti, kun keltuaiset alkavat kypsymään, joten ole tarkkana.
  • Siirrä paksu vaniljakreemi nopeasti laakeaan astiaan, jotta kypsyminen loppuu
  • Laita seoksen päälle kelmua, jotta pinta ei kuivu ja anna jäähtyä jääkaapissa
  • Vatkaa kuohukerma paksuksi kermavaahdoksi
  • Yhdistä kermavaahto, vaniljakreemi ja mausta sitruunamehulla oman maun mukaan
Lisää vaniljakerma ja marjat piirakkapohjan päälle. Itse käytin vadelmia ja pensasmustikoita. Sit vaan nauttimaan herkullisesta piirakasta, joka vaan paranee ollessaan jääkaapissa tekeytymässä.

-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti