Jos raaka-aineina löytyy ankan rintaa, kurpitsaa, parsaa, vadelmia, suklaata ja punaviiniä, niin lopputuloksena voi odottaa jotain herkullista.
Kurpitsapyree
500 g kurpitsaa kuutioituna (myskikurpitsa)
2 salottisipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl kuohukermaa
1 rkl viinietikkaa (esim balsami tai valkoviinietikka)
suolaa, mustapippuria, juustokuminaa
- Kuori ja kuutioi kurpitsa
- Mausta kurpitsakuutiot suolalla, mustapippurilla ja ripauksella juustokuminaa
- Kypsennä kurpitsakuutiot 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia kunnes ne ovat kypsyneet pehmeiksi
- Kuullota kattilassa sipuleita oliiviöljyssä kunnes ne ovat pehmenneet
- Lisää kypsät kurpitsakuutiot kattilaan
- Lisää myös kuohukerma ja viinietikka ja kieuhauta
- Soseuta pyree sauvasekoittimella tasaiseksi ja mausta vielä suolalla ja pippurilla jos on tarvetta
Vadelma-suklaakastike
2 salottipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl tuoreita yrttejä esim. timjamia ja rosmariinia
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 dl punaviiniä
2 dl lihalientä
125 g vadelmia
25-50 g tummaa suklaata
- Kuullota kattilassa voin ja öljyn seoksessa sipuleita
- Lisää joukkoon tuoreet yrtit ja sekoittele hetken aikaa
- Lisää sitten balsamiviinietikka, punaviini ja lihaliemi kattilaan
- Lisää lämpöä sen verran, että kastike alkaa hieman kiehumaan ja lisää tässä vaiheessa myös vadelmat kastikkeen joukkoon
- Aja kastike sauvasekoittimella tasaiseksi
- Keitä kastiketta kasaan kunnes koostumus alkaa hieman paksunemaan
- Lisää lopuksi suklaata oman maun mukaan ja anna sen sulaa kastikkeen sekaan
- Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla
Kurpitsalohkot ja parsat
500 g kurpitsaa (myskikurpitsa)
nippu vihreää parsaa
suolaa, pippuria, öljyä
- Kuori ja lohko kurpitsa
- Leikkaa parsoista kantaosa pois
- Pyörittele kurpitsalohkot ja parsat uunipellillä lorauksessa öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla
- Laita kypsymään 200 asteiseen uuniin
- Ota parsat ensin pois, koska ne kypsyvät noin 10 minuutissa
- Kurpitsalohkojen kypsymiseen menee noin 20 minuuttia
Ankan rinnat
Ankan rintafileitä
suolaa, pippuria
- Leikkaa terävällä veitsellä rasvapuolelle viillot ja mausta rintafilee molemmilta puolilta suolalla ja mustapippurilla
- Anna olla huoneenlämmössä pari tuntia ennen kypsentämistä
- Laita rintafileet kylmälle pannulle rasvapuoli alaspäin
- Lisää lämpöä kunnes rasvapuoli alkaa olemaan mukavan ruskistunut ja rapea
- Käännä filee ja kypsennä vielä noin 3 minuuttia
- Kääri fileet folioon ja anna oleentua noin 10 minuuttia ennen esillepanoa
- Leikkaa filee viipaleiksi
Sit vaan annosta esille. Ruokajuomaksi sopii mainiosti esimerkiksi tämä uusi-seelantilainen Matua Marlborough Pinot Noir 2013 (http://www.alko.fi/tuotteet/466327/?fromsearch=true).
Omasta mielessä tämä annos onnistui varsin hyvin ja makumaailmat sulautuivat kivasti yhteen. Hapokkaan vadelmainen ja suklainen kastike toimi mainiosti mehevän ankan rinnan kanssa. Rapsakat parsat kurpitsalohkojen- ja pyreen kanssa olivat myös oiva pari. Miellyttävä viini pinot noir rypäleestä kruunasi homman.
-MK
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti