torstai 25. joulukuuta 2014

Ankkaa, parsaa ja kurpitsaa vadelma-suklaakastikkeella


Jos raaka-aineina löytyy ankan rintaa, kurpitsaa, parsaa, vadelmia, suklaata ja punaviiniä, niin lopputuloksena voi odottaa jotain herkullista.



Kurpitsapyree
500 g kurpitsaa kuutioituna (myskikurpitsa)
2 salottisipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl kuohukermaa
1 rkl viinietikkaa (esim balsami tai valkoviinietikka)
suolaa, mustapippuria, juustokuminaa
  • Kuori ja kuutioi kurpitsa
  • Mausta kurpitsakuutiot suolalla, mustapippurilla ja ripauksella juustokuminaa 
  • Kypsennä kurpitsakuutiot 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia kunnes ne ovat kypsyneet pehmeiksi
  • Kuullota kattilassa sipuleita oliiviöljyssä kunnes ne ovat pehmenneet
  • Lisää kypsät kurpitsakuutiot kattilaan
  • Lisää myös kuohukerma ja viinietikka ja kieuhauta
  • Soseuta pyree sauvasekoittimella tasaiseksi ja mausta vielä suolalla ja pippurilla jos on tarvetta


Vadelma-suklaakastike
2 salottipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl tuoreita yrttejä esim. timjamia ja rosmariinia
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 dl punaviiniä
2 dl lihalientä
125 g vadelmia
25-50 g tummaa suklaata
  • Kuullota kattilassa voin ja öljyn seoksessa sipuleita
  • Lisää joukkoon tuoreet yrtit ja sekoittele hetken aikaa
  • Lisää sitten balsamiviinietikka, punaviini ja lihaliemi kattilaan
  • Lisää lämpöä sen verran, että kastike alkaa hieman kiehumaan ja lisää tässä vaiheessa myös vadelmat kastikkeen joukkoon
  • Aja kastike sauvasekoittimella tasaiseksi
  • Keitä kastiketta kasaan kunnes koostumus alkaa hieman paksunemaan
  • Lisää lopuksi suklaata oman maun mukaan ja anna sen sulaa kastikkeen sekaan
  • Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla

Kurpitsalohkot ja parsat
500 g kurpitsaa (myskikurpitsa)
nippu vihreää parsaa
suolaa, pippuria, öljyä
  • Kuori ja lohko kurpitsa
  • Leikkaa parsoista kantaosa pois
  • Pyörittele kurpitsalohkot ja parsat uunipellillä lorauksessa öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla
  • Laita kypsymään 200 asteiseen uuniin
  • Ota parsat ensin pois, koska ne kypsyvät noin 10 minuutissa
  • Kurpitsalohkojen kypsymiseen menee noin 20 minuuttia

Ankan rinnat
Ankan rintafileitä
suolaa, pippuria
  • Leikkaa terävällä veitsellä rasvapuolelle viillot ja mausta rintafilee molemmilta puolilta suolalla ja mustapippurilla
  • Anna olla huoneenlämmössä pari tuntia ennen kypsentämistä
  • Laita rintafileet kylmälle pannulle rasvapuoli alaspäin
  • Lisää lämpöä kunnes rasvapuoli alkaa olemaan mukavan ruskistunut ja rapea
  • Käännä filee ja kypsennä vielä noin 3 minuuttia
  • Kääri fileet folioon ja anna oleentua noin 10 minuuttia ennen esillepanoa
  • Leikkaa filee viipaleiksi

Sit vaan annosta esille. Ruokajuomaksi sopii mainiosti esimerkiksi tämä uusi-seelantilainen Matua Marlborough Pinot Noir 2013 (http://www.alko.fi/tuotteet/466327/?fromsearch=true).



Omasta mielessä tämä annos onnistui varsin hyvin ja makumaailmat sulautuivat kivasti yhteen. Hapokkaan vadelmainen ja suklainen kastike toimi mainiosti mehevän ankan rinnan kanssa. Rapsakat parsat kurpitsalohkojen- ja pyreen kanssa olivat myös oiva pari. Miellyttävä viini pinot noir rypäleestä kruunasi homman.



-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti