maanantai 19. elokuuta 2013

Rukiiset pitaleivät lihapullien ja fetasalsan kera

  

Tähän safkaan tuli inspiraatio Tomin keittiön UFC-nightista (http://www.jimtv.fi/ohjelmat/tomin-keitti%C3%B6/etusivu/uutinen/resepti-ufc-fight-night)

Rukiiset pitaleivät

300 g vehnäjauhoja
150 g ruisjauhoja
2,5 dl vettä
1/4 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1/3 pkt hiivaa

Lisää kulhoon kädenlämpöinen vesi ja sekoita joukkoon hiiva ja suola. Lisää vähitellen jauhot ja lopuksi oliiviöljy. Vaivaa taikina elastiseksi ja jätä liinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi. Jaa kohonnut taikina 8-10 osaan ja kauli taikinapallot noin 2-3 mm paksuisiksi lätyiksi. Anna lätysköiden kohota liinan alla ainakin puoli tuntia. Lämmitä uuni ja uunipelti 250 C asteeseen. Laita kuumalle uunipellille kerrallaan kaksi lätyskää ja anna olla uunissa noin 6 minuuttia. Kannattaa todellakin pitää uuni ja uunipelti todella kuumana. Pitaleipien kohoamisen ideana on, että lätyskät ovat todella ohuita ja hieman kohonneita eli taikinassa on hyvin ilmaa, joka sitten kuumassa uunissa saa pitaleivät kohoamaan. Itsellä näistä kahdeksasta pitaleivästä kolme kohosi todella hyvin, joten parannettavaa jäi ensi kertaan :) 

Lihapullat tomaattikastikkeessa

400 g jauhelihaa (sika-nauta)
1 sipuli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 kokonaista jalapenoa hienonnettuna
1 kananmuna
1 dl kermaa
1dl tomaattimurskaa
4 rkl korppujauhoja
suolaa ja mustapippuria

Sekoita yksinkertaisesti kaikki ainekset tiukaksi massaksi uunivuoassa ja muotoile noin 15 kpl lihapullia.

Tomaattikastike
4 dl tomaattimurskaa
1 sipuli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
oliiviöljyä
suolaa, sokeria, mustapippuria ja pizzamaustetta

Kuullota sipuleita oliiviöljyssä hetken aikaa ja lisää joukkoon tomaattimurska. Mausta kastike ja anna kiehua miedolla lämmöllä ilman kantta noin puoli tuntia, jotta kastike paksuuntuu. Lisää kastike lihapullien päälle ja ripottele päälle runsaasti juustoraastetta. Laita uuniin 200 C asteeseen 20 minuutiksi.

 

 Fetasalsa

1 kurkku kuutioituna
4 tomaattia kaltattuna ja kuutioituna
1 punasipuli hienonnettuna
2 punaista chiliä hienonnettuna
1 limenmehu
200 g fetajuustokuutioita
1 ruukku villirucolaa
1-2 rkl hunajaa
mustapippuria

Kalttaa tomaatit ja poista pehmeä sisus. Kuutio varsinainen tomaattiliha. Kuutio loput ainekset ja sekoita kaikki sekaisin. Mausta hunajalla ja mustapippurilla.


Aukaise pitaleipä ja survo väliin lihapullaa ja salsaa. Nauti raikkaan valkoviinin kera. Tällä kertaa otin alkosta mukaani saksalaista Anselmann Weissburgunder Trockenia (http://www.alko.fi/tuotteet/537507/), jota on kehuttu kovasti. Kyseessä on pinot blanc rypäleestä valmistettu viini. Väriltään viini on hennon kellertävä/vihertävä. Tuoksu on todella raikas, trooppisen hedelmäinen ja mukana persikkaa ja omenaa. Viini on suutuntumansa puolesta todella raikas ja pirteä. Maussa löytyy trooppista hedelmää, omenaa, ananasta ja kevyttä yrttisyyttä. Puolikuivaksi viiniksi makeus ja hapokkuus ovat hyvin balanssissa. Viini kannattaa nauttia lähes jääkaappikylmänä, koska lämmetessään makeus nousee hieman pistävästi esille. Kympin viiniksi sanoisin, että oikein hyvä valkoviini, joka sopii sekä ruoalle että seurusteluun.

Itse tehty pitaleipä, mehevät lihapullat, raikas salsa ja miellyttävä valkoviini toimivat kyllä hyvin yhteen vaikka itse sanonkin :)



-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti