maanantai 26. elokuuta 2013

Hodareita ja pintahiiva oluita

Mikäpä oliskaan parempaa sunnuntaina kuin kutsua kaverit kylään nauttimaan itse tehtyjä hodareita ja maistelemaan hyviä oluita.

Hot dog sämpylät
 2,5 dl täysmaitoa
35 g hiivaa
20 g voita
1,5 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva, voi ja suola. Lisää jauhot pikku hiljaa ja sekoita kunnolla. Jatkaa taikinan vaivaamista käsin noin 20 minuuttia. Jaa taikina 8 osaan ja muotoile ne pitkulaisiksi sämpylöiksi. Anna kohota liinan alla 2 tuntia. Paista sämpylät uunissa 220 C asteessa noin 10 minuuttia.

Karamellisoidut punasipulit
3 isoa punasipulia
3 rkl voita
3 rkl tummaa muscovadosokeria
3 rkl punaviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria

Sulata voi pannulla ja lisää sipulit. Ruskista sipuleita kevyesti ja lisää joukkoon sokeri ja punaviinietikka. Anna kiehua melko kovalla lämmöllä ja muista sekoitella koko ajan. Tarkoitus on siis kiehuttaa lähes kaikki neste pois, jotta sipuliseoksesta tulee paksu ja tahmean paksu. Mausta lopussa suolalla ja mustapippurilla oman maun mukaan.

Sit vaan uuniin kunnon makkaroita. Itse kävin paikallisessa lihapuodissa eli Herekissä (http://www.elisanet.fi/triuno/hereknew.htm) hakemassa lampaasta tehtyä raakamakkaraa ja bratwursteja, jotka on valmistanut yksi Suomen vanhimmista makkaratehtaista eli Ab A Kasten Oy (http://www.a-kasten.fi/articles/301/). Täytyy kyllä sanoa, että molemmat makkarat olivat aivan loistavia. Jos siis asut Porvoossa, niin suosittelen poikkeamaan Herekiin, josta löytyy lihaisia herkkuja joka lähtöön ja lisäksi muitakin elintarvikkeita löytyy.



Hodareiden kanssa maisteltiin kolmea kotimaista pintahiiva olutta, jotka olivat Saimaan Juomatehtaan Marsalkka Golden Ale Luomu (http://www.saimaanjuomatehdas.fi/media/) ja Malmgårdin Panimon Huvila Pale Ale ja Huvila Joutsen (http://malmgard.fi/?page_id=18).

 
Näistä oluista Marsalkka Golden Ale Luomu on melko uusi tulokas, jota löytyy ainakin K-supermarketeista. Kyseessä on todella kullankeltainen olut, jonka tuoksu on hedelmäisen raikas ja hieman karamellimainen. Maku on myös todella raikas, humaloinniltaan melko mieto ja miellyttävän makean maltainen. Todella maistuva olut.

Huvila Pale Ale on selkeästi voimakkaampi humaloinnin suhteen ja muutenkin astetta ryhdikkäämpi olut. Todella sitruksinen, raikas ja jälkimaultaan melko katkera. Oikein hyvä olut jos tykkää hieman tiukemmista Ale oluista.

Huvila Joutsen oli näistä oluista kaikkein kevyin ja selkeästi tällainen kesäinen olut. Maussa löytyi todella mukavasti hunajaa. Todella pehmeän maltainen ja raikas olut, jota kyllä siemailee oikein mielellään.

-MK

1 kommentti: