maanantai 26. elokuuta 2013

Hodareita ja pintahiiva oluita

Mikäpä oliskaan parempaa sunnuntaina kuin kutsua kaverit kylään nauttimaan itse tehtyjä hodareita ja maistelemaan hyviä oluita.

Hot dog sämpylät
 2,5 dl täysmaitoa
35 g hiivaa
20 g voita
1,5 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva, voi ja suola. Lisää jauhot pikku hiljaa ja sekoita kunnolla. Jatkaa taikinan vaivaamista käsin noin 20 minuuttia. Jaa taikina 8 osaan ja muotoile ne pitkulaisiksi sämpylöiksi. Anna kohota liinan alla 2 tuntia. Paista sämpylät uunissa 220 C asteessa noin 10 minuuttia.

Karamellisoidut punasipulit
3 isoa punasipulia
3 rkl voita
3 rkl tummaa muscovadosokeria
3 rkl punaviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria

Sulata voi pannulla ja lisää sipulit. Ruskista sipuleita kevyesti ja lisää joukkoon sokeri ja punaviinietikka. Anna kiehua melko kovalla lämmöllä ja muista sekoitella koko ajan. Tarkoitus on siis kiehuttaa lähes kaikki neste pois, jotta sipuliseoksesta tulee paksu ja tahmean paksu. Mausta lopussa suolalla ja mustapippurilla oman maun mukaan.

Sit vaan uuniin kunnon makkaroita. Itse kävin paikallisessa lihapuodissa eli Herekissä (http://www.elisanet.fi/triuno/hereknew.htm) hakemassa lampaasta tehtyä raakamakkaraa ja bratwursteja, jotka on valmistanut yksi Suomen vanhimmista makkaratehtaista eli Ab A Kasten Oy (http://www.a-kasten.fi/articles/301/). Täytyy kyllä sanoa, että molemmat makkarat olivat aivan loistavia. Jos siis asut Porvoossa, niin suosittelen poikkeamaan Herekiin, josta löytyy lihaisia herkkuja joka lähtöön ja lisäksi muitakin elintarvikkeita löytyy.



Hodareiden kanssa maisteltiin kolmea kotimaista pintahiiva olutta, jotka olivat Saimaan Juomatehtaan Marsalkka Golden Ale Luomu (http://www.saimaanjuomatehdas.fi/media/) ja Malmgårdin Panimon Huvila Pale Ale ja Huvila Joutsen (http://malmgard.fi/?page_id=18).

 
Näistä oluista Marsalkka Golden Ale Luomu on melko uusi tulokas, jota löytyy ainakin K-supermarketeista. Kyseessä on todella kullankeltainen olut, jonka tuoksu on hedelmäisen raikas ja hieman karamellimainen. Maku on myös todella raikas, humaloinniltaan melko mieto ja miellyttävän makean maltainen. Todella maistuva olut.

Huvila Pale Ale on selkeästi voimakkaampi humaloinnin suhteen ja muutenkin astetta ryhdikkäämpi olut. Todella sitruksinen, raikas ja jälkimaultaan melko katkera. Oikein hyvä olut jos tykkää hieman tiukemmista Ale oluista.

Huvila Joutsen oli näistä oluista kaikkein kevyin ja selkeästi tällainen kesäinen olut. Maussa löytyi todella mukavasti hunajaa. Todella pehmeän maltainen ja raikas olut, jota kyllä siemailee oikein mielellään.

-MK

maanantai 19. elokuuta 2013

Rukiiset pitaleivät lihapullien ja fetasalsan kera

  

Tähän safkaan tuli inspiraatio Tomin keittiön UFC-nightista (http://www.jimtv.fi/ohjelmat/tomin-keitti%C3%B6/etusivu/uutinen/resepti-ufc-fight-night)

Rukiiset pitaleivät

300 g vehnäjauhoja
150 g ruisjauhoja
2,5 dl vettä
1/4 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1/3 pkt hiivaa

Lisää kulhoon kädenlämpöinen vesi ja sekoita joukkoon hiiva ja suola. Lisää vähitellen jauhot ja lopuksi oliiviöljy. Vaivaa taikina elastiseksi ja jätä liinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi. Jaa kohonnut taikina 8-10 osaan ja kauli taikinapallot noin 2-3 mm paksuisiksi lätyiksi. Anna lätysköiden kohota liinan alla ainakin puoli tuntia. Lämmitä uuni ja uunipelti 250 C asteeseen. Laita kuumalle uunipellille kerrallaan kaksi lätyskää ja anna olla uunissa noin 6 minuuttia. Kannattaa todellakin pitää uuni ja uunipelti todella kuumana. Pitaleipien kohoamisen ideana on, että lätyskät ovat todella ohuita ja hieman kohonneita eli taikinassa on hyvin ilmaa, joka sitten kuumassa uunissa saa pitaleivät kohoamaan. Itsellä näistä kahdeksasta pitaleivästä kolme kohosi todella hyvin, joten parannettavaa jäi ensi kertaan :) 

Lihapullat tomaattikastikkeessa

400 g jauhelihaa (sika-nauta)
1 sipuli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 kokonaista jalapenoa hienonnettuna
1 kananmuna
1 dl kermaa
1dl tomaattimurskaa
4 rkl korppujauhoja
suolaa ja mustapippuria

Sekoita yksinkertaisesti kaikki ainekset tiukaksi massaksi uunivuoassa ja muotoile noin 15 kpl lihapullia.

Tomaattikastike
4 dl tomaattimurskaa
1 sipuli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
oliiviöljyä
suolaa, sokeria, mustapippuria ja pizzamaustetta

Kuullota sipuleita oliiviöljyssä hetken aikaa ja lisää joukkoon tomaattimurska. Mausta kastike ja anna kiehua miedolla lämmöllä ilman kantta noin puoli tuntia, jotta kastike paksuuntuu. Lisää kastike lihapullien päälle ja ripottele päälle runsaasti juustoraastetta. Laita uuniin 200 C asteeseen 20 minuutiksi.

 

 Fetasalsa

1 kurkku kuutioituna
4 tomaattia kaltattuna ja kuutioituna
1 punasipuli hienonnettuna
2 punaista chiliä hienonnettuna
1 limenmehu
200 g fetajuustokuutioita
1 ruukku villirucolaa
1-2 rkl hunajaa
mustapippuria

Kalttaa tomaatit ja poista pehmeä sisus. Kuutio varsinainen tomaattiliha. Kuutio loput ainekset ja sekoita kaikki sekaisin. Mausta hunajalla ja mustapippurilla.


Aukaise pitaleipä ja survo väliin lihapullaa ja salsaa. Nauti raikkaan valkoviinin kera. Tällä kertaa otin alkosta mukaani saksalaista Anselmann Weissburgunder Trockenia (http://www.alko.fi/tuotteet/537507/), jota on kehuttu kovasti. Kyseessä on pinot blanc rypäleestä valmistettu viini. Väriltään viini on hennon kellertävä/vihertävä. Tuoksu on todella raikas, trooppisen hedelmäinen ja mukana persikkaa ja omenaa. Viini on suutuntumansa puolesta todella raikas ja pirteä. Maussa löytyy trooppista hedelmää, omenaa, ananasta ja kevyttä yrttisyyttä. Puolikuivaksi viiniksi makeus ja hapokkuus ovat hyvin balanssissa. Viini kannattaa nauttia lähes jääkaappikylmänä, koska lämmetessään makeus nousee hieman pistävästi esille. Kympin viiniksi sanoisin, että oikein hyvä valkoviini, joka sopii sekä ruoalle että seurusteluun.

Itse tehty pitaleipä, mehevät lihapullat, raikas salsa ja miellyttävä valkoviini toimivat kyllä hyvin yhteen vaikka itse sanonkin :)



-MK

maanantai 12. elokuuta 2013

Bratwurst-munakas

Bratwurst on hyvää missä vaan, myös munakkaassa.

150 g bratwurstia viipaloituna
100 g kirsikkatomaatteja puolitettuna
puolikas punasipuli hienonnettuna
pala paprikaa paloiteltuna
3 kananmunaa
3 rkl vettä
suolaa, mustapippuria, paprikamaustetta ja pizzamaustetta
mustaleima emmental juustoraastetta

Riko kulhossa kananmunien rakenne ja lisää joukkoon vesi, suola, mustapippuri ja paprikamauste oman makusi mukaan. Lämmitä paistinpannu ja ruskista rasvassa bratwursteja hetken aikaa. Lisää joukkoon sipulit ja paprikat ja sekoita hetken aikaa. Heitä sekaan kirsikkatomaatit ja pyörittele taas hetken aikaa. Pienennä lieden tehoa ja sit vaan kananmunat sekaan ja annetaan munakkaan hyytyä. Kannattaa laittaa kansi päälle, niin munakas hyytyy paremmin. Ennen kuin munakas on täysin hyytynyt, niin lisää päälle pizzamaustetta ja runsaasti juustoraastetta. Anna juuston sulaa hetken aikaa. Kumoa munakas lautaselle ja nauti.

-MK

lauantai 10. elokuuta 2013

Kana-avokadosalaatti


Laitetaanpa salaattia vaihteeksi kehiin. En ollut koskaan aiemmin käyttänyt avokadoa, joten oli jo aika sitä kaupasta ostaa ja tehdä siitä jotain. Tämä kysein salaatti on hyvin ruokaisa ja itse söin siitä neljä kertaa. Salaattiin sain mukavaa mehevyyttä itse tehdylla lime-vinaigretellä

Kana-avokadosalaatti

Kanan filettä 300-400 grammaa paistettuna ja viipaloituna
frisee salaattia yksi pussi
rucolaa yksi pussi
2 avokadoa kuutioituna
1 omena (granny smith) kuutioituna
1 limen mehu
250 g kirsikkatomaatteja puolitettuina
1 punasipuli viipaloituna
100 g cashew-pähkinöitä paahdettuna

Paistetaan kanan fileet pannulla, maustetaan suolalla ja mustapippurilla ja viipaloidaan sopiviksi paloiksi. Kuutioidaan avokadot ja omena, laitetaan ne kulhoon ja puristetaan joukkoon yhden limen mehu tummumisen estämiseksi. Itse paistoin kanat edellisenä iltana ja kuutioin omenan ja avokadot marinoitumaan limessä yön yli. Sit vaan puolitetaan kirsikkatomaatit ja viipaloidaan punasipuli ohuiksi siivuiksi. Paahdetaan pannulla cashew-pähkinät. Kootaan salaatti isolle lautaselle tai vaikka kulhoon. Salaatit laitoin alimmaisiksi ja siihen vaan päälle kaikki loput ainekset. Lopuksi kaadetaan salaatin päälle vinaigrette, jonka resepti alla.

Lime-vinaigrette

1 dl oliiviöljyä
1 limen mehu
1 valkosipuli hyvin pieneksi hienonnettuna
1 punainen chili hienonnettuna
1 rkl makeaa madeira viiniä
1 rkl omena-viinietikkaa
1 rkl muscovado-sokeria

Hienonnetaan valkosipulin kynsi ja punainen chili. Sekoitetaan vaan kaikki ainekset keskenään ja maistetaan. Mausteita voi lisätä oman maun mukaan. Kaadetaan vinaigrette salaatin päälle.

Nautitaan salaatti valkoviinin kera. Itsellä tarttui alkosta tällä kertaa mukaan ranskalainen luomu riesling eli Jean Biecher Riesling (http://www.alko.fi/tuotteet/560327/). Tuoksussa persikkaa ja viheromenaa. Maultaan kuiva ja melko vähä happoinen viini. Aluksi viini tuntuu melko valjulta, mutta kyllä sieltä lopulta löytyy persikkaa, aprikoosia ja hieman mausteisuutta. Itsekseen varsin tylsä viini ja kaipaa seurakseen ehdottomasti ruokaa. Salaatin kanssa viini oli parempaa ja makua löytyi enemmän. Silti jotenkin vaisu viini ja kympin viiniksi sanoisin, että hyvin keskinkertainen.


-MK

sunnuntai 4. elokuuta 2013

Porsaan kyljykset siiderikastikkeessa

Possu ja omppu sopivat hyvin yhteen. Nämä kyljykset haudutetaan siiderissä pannulla ja liemestä tehdään kastike seuraksi.

Kyljykset siiderissä

3 kpl porsaan kyljyksiä
3 omenaa lohkottuna
2 punasipulia pilkottuna
4 valkosipulinkynttä pilkottuna
8 kpl katajanmarjoja hieman murskattuna
0,5 l kuivaa omenasiideriä (crowmoor)
suolaa ja mustapippuria

Eli aluksi otetaan kyljykset huoneenlämpöön ja pintaan laitetaan kunnolla suolaa ja mustapippuria. Sillä välin kun kyljykset lämpenevät, niin kuoritaan ja lohkotaan omenat ja pilkotaan sipulit ja valkosipulit. Katajanmarjoja kannattaa hieman murskata, niin maku irtoaa paremmin. Sit vaan isolle paistinpannulle voita ja öljyä. Ruskistetaan kyljykset nopeasti molemilta puolin ja otetaan sivuun odottamaan

Sitten laitetaan pannuun sipulit ja ruskistetaan niitä muutama minuutti. Lisätään joukkoon omenalohkot ja katajanmarjat ja annetaan olla taas muutama minuutti.


Tämän jälkeen raivataan kyljyksille tilaa pannusta ja kaadetaan joukkoon omenasiideri. Laitetaan liesi ihan minimiin (ykköselle) ja laitetaan kansi pannun päälle. Annetaan hautua vähintään tunti.

Kun kyljykset ovat hautuneet vähintää tunnin, niin siivilöidään siideriliemi talteen pieneen kattilaan ja tehdään siitä kastike:

Siiderikastike kyljyksien haudutusliemestä

Haudutusliemi kokonaisuudessaan
2,5 dl ruokakermaa
2 rkl soijaa
3 rkl makeaa madeira viiniä
maizena suurustetta ainakin 2 rkl tai enemmän riippuen miten paksua soosia haluaa

Yksinkertaisesti kaikki ainekset vaan sekaisin ja kiehutetaan hiemaan kasaan noin 20 minuuttia.

Sit vaan kasataan lautaselle kyljys, omenoita, sipuleita ja kastiketta. Lisukkeeksi laitoin uusia perunoita ja salaattia. Nautitaan annos tietenkin raikkaan omenasiiderin kera. Alkosta löytyy oikein maukasta Walesilaista omenasiideriä eli  Farmhouse Cloudy Scrumpy (http://www.alko.fi/tuotteet/793386/). Siideri on hieman samea. Tuoksultaan hyvin omenainen ja hieman hapan. Maultaan sanoisin, että puolikuiva. Hyvin omenainen ja melko kuiva. Kuitenkin sopivaa makeutta löytyy. Mielestäni ihan hyvä siideri ja varsin aidon makuinen.



-MK

lauantai 3. elokuuta 2013

Maisteluarvioita Suuret Oluet Pienet Panimot tapahtumasta

Helsingin rautatientorilla järjestettiin kolmipäiväinen Suuret Oluet Pienet Panimot olutfestivaali. Itse kävin paikalla pyörähtämässä kolmantena päivänä eli lauantaina. Täytyy sanoa, että tapahtuma oli mitä mainioin. Paikalla oli noin parikymmentä kotimaista panimoa ja oluita oli tarjolla reilu sata. Maistoin päivän aikana yhdeksää olutta, joista alla lyhyet arviot kaikista kuvien kera.

Ensimmäisenä suuntasin tamperelaisen Plevnan (http://www.plevna.fi/) tiskille, josta käteen tarttui Amarillo Weizen eli suodattamaton vehnäolut, jossa on mukana amerikkalaista Amarillo-humalaa. Kyseinen olut on kuulemma todella suosittu, joten vehnäolutfanina odotukseni olivat korkella. Tuoksu hyvin vehnäinen, hieman sitruksinen ja mausteinen. Maku oli jotenkin valju ja hieman vetinen. Keskivahva humalointi ja jälkimakuna hieman appelsiinia ja mallasta. Ihan tämmöinen perusvehnäolut mutta kyllä tämä pieni pettymys oli.

Amarillo Weizenin kanssa maistui savukasslerista valmistettu BBQ-leipä, joka oli todella maistuva huikopala heti alkuun. Muutenkin ruokapuoli vaikutti ihan hyvältä näillä festareilla.


Seuraavana vuorossa Ruosniemen panimon (https://www.facebook.com/ruosniemenpanimo) Sihteeri, joka on belgialaistyyppinen vaalea ale-olut. Tuoksussa mukana korianteria ja inkivääriä. Maultaan todella raikas ja hieman mausteinen. Hyvin tasapainoinen olut, jossa aluksi tulee raikas mausteisuus, jota seuraa kepeä humalointi ja jälkimaussa mukavaa sitruksisuutta. Erittäin hyvä kesäolut. Kyllä tämä Sihteeri saa vipinää aikaan.


Kolmantena tuoppi sai täytettä Rekolan panimon (http://www.rekolanpanimo.fi/) Katajan Kuiskeesta, joka on tumma ruisolut. Ulkonäöltään todella täyteläisen tumman ruskea. Tuoksussa ruista, paahteisuutta ja katajaa. Maussa todella täyteläistä ruista, jossa mukana pieni vivahde katajaa. Pehmeän paahteinen ja hyvin mieto humalointi. Todella maistuva olut, joka saa haluamaan kunnon ruisleipää ja jotain katajaista lihapataa.






Seuraavan vuorossa oli portteri tyyppinen Tyyki 20, joka tulee Kuninkaan Kartanon Panimosta (https://www.facebook.com/pages/Kuninkaankartanon-Panimo/346510565467821). Erittäin tumma olut, jonka tuoksussa kahvia ja hieman lakritsia. Maultaan pehmeän kahvinen ja mukavaa karamellimaisuutta sekä suklaata joukossa. Yllättävänkin raikas humalointi, joka pitää oluen ryhdikkäänä. Lakritsi tulee jälkimaussa. Erittäin hyvä kotimainen portteri. Seurana voisi nauttia vaikkapa tuhtia suklaakakkua.


Sitten vuoronsa sai Hirvi Vehnä eli Hollolan Hirven (http://www.hollolanhirvi.fi/net/content/view/18/29/) tekemä vehnäolut. Tuoksussa mukavaa raikkautta ja banaania. Maultaan myös hyvin raikas ja banaaninen. Ei mitenkään hirveän täyteläinen ja humalointi melko mietoa. Raikasta sitruksisuutta myös havaittavissa. Ihan hyvä vehnäolut ja harvinaisen banaaninen kotimaiseksi vehnäolueksi.


Jatketaan vehnäoluiden parissa ja tuopissa tällä kertaa Pyynikin Käsityöläispanimon (http://www.pyynikinkasityolaispanimo.com/) Simo Vehnää, joka on suodattamaton. Tuoksu hyvin vehnäinen, raikas ja aavistus banaanisuutta. Alkumaussa on hyvää raikkautta ja greippisyyttä, mitä seuraa maltaisuus. Varsin hyvä ja raikas suodattamaton vehnäolut.





Ja jatketaan vehnäoluiden parissa. Tällä kertaa tuopissa Plevnan weizenbock eli astetta voimakkaampi vehnäolut alkoholipitoisuuden suhteen. Tuoksultaan perus vehnäolut. Maultaan todella tasapainoinen ja raikas. Banaaninen ja melko kepeä humalointi, hieman karamellimaisuutta myös maussa mukana. Raikas ja tasapainoinen weizenbock.


Toiseksi viimeisenä oluena tuoppiin tarttui Helsingissä sijaitsevan Bryggerin (http://bryggeri.fi/) Transatlantic ale, joka on pale ale tyyppinen olut. Tuoksu hyvin sitruksinen ja alemainen. Keskivahva humalointi, jota myös kivasti jälkimaussa. Ihan perushyvä vaalea ale olut. Oluen seurana nautin kutunjuustosalaattia, joka oli oiva kumppani tälle oluelle.





Ja sit ollaankin viimeisen oluen äärellä. Kyseessä on siis Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan (http://laitilan.com/) Imperiaali Stout, joka on valittu vuoden olueksi kaksi kertaa Suomessa. Todella tumma ja täyteläinen olut. Tuoksussa vahva kahvi ja suklaa. Maku samettisen pehmeä ja täyteläinen. Maussa löytyy suklaata, kahvia, paahteisuutta ja karamellimaisuutta hyvässa balanssissa. Erittäin tasapainoinen stout, joka on silkkaa makunautinnollista orgasmia. Huikea olut.



Tähän oli hyvä lopettaa oluiden maistelu kun olokin oli vielä hyvä. Kokonaisuutena täytyy sanoa, että SOPP oli hyvin järjestetty olutfestivaali, jossa oli myös panostettu tuohon ruokapuoleen ihan kiitettävästi. Seuraava suurempi oluttapahtuma on Olutexpo, joka järjestetään Helsingin Wanhassa Satamassa 18-20.10. Sitä odotellessa muistakaa nauttia hyvistä kotimaisista oluista. Kyllä kotimaista panimoteollisuutta kannattaa tukea ja pitää voimissaan.

-MK