Vaikka olenkin suuri oluiden ystävä, niin melko vähän kuitenkin olen käyttänyt olutta ruoanlaitossa. Olut on loistava raaka-aine kastikkeisiin, marinadeihin, taikinoihin ja oikeastaan ihan mihin vaan. Tällä kertaa käytän tumman paahteista stout-olutta lihapullataikinassa ja bbq-kastikkeessa. Kylkeen vielä uunijuureksia, niin mehevä ateria on valmis. Stout-olutta käytän siksi, koska haluan nimenomaan sen tumman paahteisen ja aavistuksen kuivan makumaailman.
Stout-lihapullat
1 dl stout-olutta
0,5 dl ruiskorppujauhoja
1 sipuli pieneksi hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä pieneksi hienonnettuna
500 g naudan jauhelihaa
1 kananmuna
suolaa, pippuria ja muita mausteita
- laita korppujauhot turpoamaan stouttiin 15 minuutiksi
- kuullota sipuleita pannulla pehmeiksi
- sekoita kaikki ainekset keskenään nopeasti, mutta älä vaivaa liikaa, jotta taikina ei sitkisty
- anna taikinan tekeytyä jääkaapissa 1-2 tuntia
- muotoile sopivan kokoisia lihapullia
- paista lihapulliin nopeasti väri kuumalla pannulla
- laita lopuksi kypsymään uunijuuresten päälle 20 minuutiksi
Stout-bbq-kastike
2 dl stout-olutta
3 dl ketsuppia
1 dl omenaviinietikkaa
1 dl muscovadosokeria
2 rkl worchesterkastiketta
1 tl chipotle-tabascoa
1 tl savupaprikajauhetta
- laita kaikki ainekset kattilaan ja sekoita
- keitä kasaan noin 30-40 minuuttia, kunnes koostumus on sopivan paksu
Uunijuurekset
perunoita, mukulaselleriä, palsternakkaa, porkkanaa, ruusukaaleja
suolaa, pippuria, yrttisekekoitusta
öljyä
- kuori ja paloittele juurekset paloiksi
- leikkaa ruusukaaleista kanta pois ja puolita isoimmat mutta jätä pienemmät kokonaisiksi
- laita kaikki vuokaan ja sekoita joukkoon mausteet ja öljy
- kypsennä uunissa 225 asteessa 20 minuuttia
- lisää lihapullat uunijuuresten päälle ja jatka kypsentämistä 20 minuuttia
Tämä ateria kaipaa seurakseen tummaa ja aavistuksen makeaa olutta, koska bbq-kastike ja uunijuurekset ovat myös hieman makeita. Alkosta en löytänyt nyt mitään makeaa stouttia, joten siksi mukaan valikoitui virolainen Saku Porter (http://www.alko.fi/tuotteet/730856/), jossa on sopivasti makeutta, tummaa paahteisuutta ja täyteläisyyttä Myös tummat lagerit sopivat hyvin tälle ruoalle.
-MK
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti