sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Lakritsi- ja viinitasting @ Lakritsi- ja salmiakkifestivaaleilla

Eilen tuli käytyä Lakritsi- ja salmiakkifestivaaleilla, jotka järjestettiin nyt toisen kerran ja paikkana toimi Helsingin Wanha Satama. Porukkaa oli paikalla todella paljon, joten tuntuu, että Suomessa on jonkinmoinen lakritsibuumi meneillään. Tapahtumassa oli paljon näytteilleasettajia, ruoka-workshoppeja, tastengeja, jne.


Itse kävin Fazerin ja Winestaten järjestämässä lakritsi- ja viinitastingissa, joka oli todella mielenkiintoinen. En ole aiemmin maistellu lakritseja viinin kera, joten tämä kokemus oli varsin avartava. Tastingissa oli neljä lakritsi- ja viinimakuparia, jotka ovat allaolevassa taulukossa. Lakritsit olivat Fazerin uutuuksia ja viinit Alkosta.

Makupari
Lakritsi
Viinityyppi
Viini
1
Fazer Madagascar Vanilla
Kuohuviini

2
Fazer Soft Caramel
Makea valkoviini
3
Fazer Smooth Salmiak
Punaviini
4
Fazer Soft Original
Punaviini

Ensimmäisessä makuparissa yhdistyivät vaniljalla maustettu lakritsi ja italialainen prosecco. Yhdistelmä oli varsin tasapainoinen ja viini selkeästi korosti lakritsin vaniljaisuutta ja myös tietynlainen yrttisyys nousi esiin. Varsin toimiva yhdistelmä

Toisessa makuparissa yhdistyivät makeampi karamellinen lakritsi ja makea valkoviini. Tämä yhdistelmä oli hyvin makea ja toffeisuus ja hunajaisuus nousivat selkeästi esiin. Sinällään ihan ok mutta omaan makuun todella makeaa.

Kolmannessa makuparissa yhdistyivät salmiakkisempi lakritsi ja melko täyteläinen ja tanniininen punaviini. Lakritsi selkeästi pehmentää viinin tanniineja ja yrttisyys ja anis nousevat hienosti pintaan. Tämä yhdistelmä oli selkeä suosikkini. Todella maistuva kombo, jossa molemma osapuolet täydentävät hienosti toisiaan.

Neljännessä makuparissa yhdistyivät perinteinen laktritsi ja keskitäyteläinen punaviini. Tässä oli hyvä tasapaino ja viinin mausteisuus sai hyvin tukea lakritsista. Ihan ok.

Muitakin makupareja tuli kokeiltua ja mielestäni smooth salmiak lakritsi kävi hyvin makean valkoviini kanssa, koska tämä lakritsi on hieman suolainen, niin suolainen ja makea toimivat yleensä hyvin yhdessä. Madagascarin vanilja toimi myös hyvin kolmannen punaviinin kanssa.



Tuliaisiakin tuli ostettua. Odotan innolla, että pääsen kokkailuissa käyttämään laktritsisuolaa ja lakritsihunajaa. Myös perinteinen apteekin salmiakkijauhe ja raaka-lakritsijuurijauhe löytävät varmasti osansa. Lakritsi sopii hyvin sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin. Muutama ruoka tässä onkin heti tullut mieleen, joten palaan näiden kanssa myöhemmin.

-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti