keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Sitruunatorttu


Voimakkaan sitruunainen torttu on kivan raikas ja makea jälkiruoka, joka saa hyvää kontrastia kirpeästä marja-couliksesta ja aavistuksen suolaisesta tuorejuusto-kermasta. Ohje on peräisin huippukokki Heston Blumenthalilta, joka on tunnettu hyvin tarkasta reseptiikasta ja ohje löytyy täältä —> http://www.channel4.com/programmes/how-to-cook-like-heston/articles/all/lemon-tart-recipe. Noudatin ohjetta hyvin tarkkaan, mutta pohjan tein käsin, koska en omista yleiskonetta. Itselläni täyte hyytyi vasta 75 asteen lämpötilassa, kun Heston väittää, että se hyytyy jo 70 asteessa. Tosin itse jätin yhden keltuaisen pois täytteestä verrattuna alkuperäiseen reseptiin, joten en tiedä voiko tuolla olla niin suurta vaikutusta. Joka tapauksessa hyytymistä kannattaa tarkkailla, koska parhaimmillaan se on juuri ja juuri hyytyneenä.

Sitruunatorttu
Pohja
300 g vehnäjauhoja
150 g voita kuutioituna
120 g tomusokeria
3 keltuaista
1 vaniljatangon siemenet
1 sitruunan kuori raastettuna
  • Nypi jauhot ja voi muruksi
  • Sekoita keltuaiset, tomusokeri, vaniljatangon siemenet ja sitruunan kuori sekaisin
  • Sekoita keltuaisseos jauho-voiseokseen, kunnes taikinasta on muodostunut mukavan pehmeä ja elastinen
  • Peitä taikina tuorekelmulla ja anna sen levätä jääkaapissa noin tunti
  • Kaulitse taikina kahden leivinpaperin välissä 2-3 mm paksuiseksi 
  • Painele taikina hyvin voideltuun piirakkavuokaan ja laita vuoka pakastimeen vartiksi
  • Laita taikinan päälle leivinpaperia ja leivontakuulia/kuivia herneitä, jotta taikina ei ala valumaan uunissa
  • Paista pohjaa uunissa 190 asteessa noin 15 minuuttia
  • Ota leivontakuulat/herneet pohjan päältä pois ja jatka paistamista 120 asteessa noin 20-30 minuuttia tai kunnes pohja tuntuu kypsältä
  • Anna jäähtyä

Täyte
5 sitruunan kuori raastettuna ja mehu puristettuna
3 dl kuohukermaa
390 g sokeria
9 kananmunaa
  • Raasta sitruunoiden kuoret ja purista mehut isoon kulhoon
  • Lisää kulhoon myös muut ainekset ja sekoita vispilällä sekaisin
  • Laita kulho vesihauteen päälle ja sekoita hiljalleen kunnes seoksen lämpötila on 60 astetta
  • Kaada seos jäähtyneen torttupohjan päälle ja jatka kypsentämistä uunissa 120 asteessa noin 30 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt. Itselläni täytteen lämpötila oli 75 astetta, kunnes se hyytyi

Marja-coulis
200 g mustikoita
200 g vadelmia
0,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
1 sitruunan mehu
  • Laita kaikki aineet kattilaan ja kieuhata kunnolla
  • Aja sauvasekoittimella tasaiseksi ja siivilöi
  • Jäähdytä

Tuorejuusto-kerma
2 dl kuohukermaa
200 g tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
1-2 rkl sitruunan mehua
  • Vatkaa kerma kermavaahdoksi ja sekoita sen joukkoon muut ainekset
-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti