sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Ribsit omenaisella bbq-kastikkeella

Mehevät ribsit ovat aina ihan huippu hyvää syömistä. Lopputulos ei voi epäonnistua kun vaan jaksaa tehdä itse hyvän bbq-kastikkeen, marinoida ribsit ja kypsentää ne hitaasti matalassa lämmössä. Netti on pullollaan loistavia bbq-kastikeohjeita ja bbq-kastiketta on helppo varioida oman maun mukaan, koska kastikkeeseen voi lisätä äärettömän monia raaka-aineita ja makuja. Itse tein kastikkeen tähän tyyliin.

Omenainen bbq-kastike

1 dl omenamehua
0,5 dl viskiä
8 rkl ketsuppia
6 rkl tummaa muscovadosokeria
2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl omenaviinietikkaa
6 tl tabasco chipotle kastiketta
1 rkl worchester kastiketta
neilikkaa
kanelia
cayennea
juustokuminaa


Kaikki ainekset pieneen kattilaan ja sitten vaan keittämään kasaan noin tunnin verran. Ensi kerralla pitää kyllä käyttää omenamehun sijasta omenasiideriä, niin sillä saisi vielä paremmin tuota hapokkuutta mukaan. Kaikkia mausteita laitoin ihan vaan mututuntumalla ja maistelin koko ajan, ettei vaan mene mitään liikaa. Nelikasta ja kanelista sai todella hyvää makua tähän kastikkeeseen. Kastike on melko makea, joten jos et pidä hirveän makeasta bbq-kastikkeesta, niin vähennä esim. sokeria ja lisää vaikka tomaattipyrettä ja käytä omenamehun sijasta kuivaa omenasiideriä. Ensi kerralla aion myös lisätä tuoretta chiliä, koska potkua olisi voinut olla ripaus lisääkin. Toki tuolla tabasco chipotlellakin saa potkua.

Yllä oleva kastikemäärä riitti juuri sopivasti kilolle ribsejä, joista poistin luupuolelta ohuet kalvot. Tämän jälkeen vaan pyörittelin ribsit reilusti bbq-kastikkeessa ja käärin tiukasti folioon.



 Jätin ribsit marinoitumaan yön yli jääkaappiin. Sit vaan seuraavana päivänä otin foliopaketit jääkaapista ja laitoin suoraan uuniin. Kypsensin ribsejä 4 tuntia 120 C asteessa.



Kun ribsit olivat kypsyneet, niin otin ne foliosta pois ja laitoin ne uunipellille leivinpaperin päälle. Glaseerasin/karamellisoin bbq-kastikkeella ribsit molemmilta puolilta kahdesti uunissa grillivastuksen alla.

 


Tällä tavoin pinnasta tuli todella rapea ja maukas. Itse liha oli todella pehmeää pitkän kypsennyksen jäljiltä ja liha irtosi luista aivan itsekseen. 







Ribsit nautin vihreän mozzarellasalaatin kanssa ja lisäksin keitin uudet perunat, jotka vielä lopuksi paistoin pannulla voissa/öljyssä rapeiksi. Perunoiden kanssa keitinveteen laitoin myös neljä kokonaista valkosipulinkynttä kuorineen. Sitten kun aloin paistamaan perunoita pannulla, niin puristin pehmeät valkosipulit joukkoon ja lisäsin kuivattuja yrttejä ja suolaa. Tuli melko maukkaat perunat. Juomaksi tarttui alkosta mukaan australialaista punaviiniä nimeltään Heartland Stickleback Red (http://www.alko.fi/tuotteet/410717/), joka on sekoitus neljästä eri rypäleestä. Tuoksusta löytyi mustikkaa, luumua ja vaniljaa. Maultaan viini oli hyvin marjaisa, melko täyteläinen ja keskitanniininen. Jälkimaku hieman tamminen ja karvas. Kympin punkuksi sanoisin, että hinta-laatusuhteeltaan ok.

Näin tällä erää. Sit vaan kaikki kokeilemaan omia bbq-sooseja ja ribsit kypsymään.


-MK








3 kommenttia:

  1. Voiko Muscovadon korvata fariinisokerilla?
    -Otto-Pelle

    VastaaPoista
  2. Joo kyllä fariinisokeri kelpaa oikein hyvin

    -MK

    VastaaPoista
  3. Nyt alkaa kyllä oleen aika huikeaa sapuskaa! Ribsien ainoa huono puoli on se, että kilosta possua tulee ehkä 250 grammaa syötävää.

    VastaaPoista