sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Bataatti-kookoskeitto



Laitetaanpa vaihteeksi keittoa tarjolle. Tämä bataatti-kookoskeitto on todella ruokaisa ja täynnä hyviä makuja. Olen tehnyt tätä useita kertoja ja ei tähän vaan kyllästy. Alunperin reseptin löysin Ylen Voita ja Sokeria ohjelmasta eli täältä http://olotila.yle.fi/tee-itse/resepti-bataatti-kookoskeitto ja teen keiton lähestulkoon samaan tyyliin. Ite tykkään laittaa hieman enemmän bataattia ja chiliä ja toki pikku ripaus lime mehua kuuluu aina asiaan. Tähän malliin siis syntyy yllä olevan kuvan mukainen keitto.

1 iso bataatti (n.800 grammaa) kuutioituna
2 sipulia pilkottuna
3 valkosipulinkynttä pilkottuna
2 punaista chiliä pilkottuna
2-3 cm pala inkivääriä raastettuna
juustokuminaa 1-2 teelusikkaa
kookosrasvaa
6 dl kasvislientä
1 dl punaisia linssejä
400 ml kookosmaitoa
1 lime
cashew pähkinöitä paahdettuna

Kuutioidaan ja hienonnetaan kaikki kasvikset.


Laitetaan kattilan pohjalle kookosrasvaa ja heitellään sekaan kasvikset ja lisätään mukaan juustokumina antamaan hyvää makua. Kuullotetaan kasviksia noin 5-10 minuuttia minkä jälkeen lisätään kattilaan kasvisliemi ja punaiset linssit. Annetaan kiehua kannen alla hiljalleen noin 25 minuuttia, jotta kaikki kasvikset pehmenevät kunnolla. Tämän jälkeen lisätään joukkoon kookosmaito ja yhden limen puristettu mehu. Kieuhautetaan ja otetaan kattila pois liedeltä. Soseutetaan keitto aivan tasaiseksi sauvasekoittimella ja lisätään suolaa ja pippuria oman maun mukaan jos on tarvis. Sit vaan paahdetaan pannulla cashew pähkinöitä ja laitetaan annos lautaselle.

Viiniksi tuli tällä kertaa valittua Spy Valleyn gewürztraminer (http://www.alko.fi/tuotteet/599237/), josta mainitsin jo aiemmin kun maistoin kyseisen tuottajan rieslingiä. Tuoksultaan tämä uusi-seelantilainen valkoviini on trooppinen ja hedelmäisen sitruksinen. Myös hieman ananasta ja viheromenaa mukana. Maultaan puolikuivan ja puolimakean välimaastosta. Raikas ja keskihapokas. Hyvin pehmeä, meloninen ja kepeä viini. Sopii todella hyvin tällaisen hieman mausteisemman keiton kanssa yhteen. Pidin viinistä kyllä mutta ei se aivan mitään wow-efektiä saanut minussa aikaan. Hintansa puolesta (14 €) sanoisin, että hinta-laatusuhteeltaan ihan ok viini. Olen kyllä maistanut vähintään yhtä hyviä gewürztraminereita hieman edullisemmastakin kympin hintaluokasta. Kannattaa kokeilla vaikka chileläistä Torres Santa Dignaa (http://www.alko.fi/tuotteet/545137/) tai etelä-afrikkalaista Long Nosea (http://www.alko.fi/tuotteet/542747/)

Mutta tällaista tällä kertaa. Ei muuta kuin kauhomaan keittoa naamaan ja huuhtelemaan se alas raikkaalla valkkarilla.





-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti