keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Chorizo-fenkoli-speltti-risotto

Kuten jo aiemmin on todettu, niin makkara on hyvää ja nyt siitä syntyi herkullista "risottoa". Riisiä en ole käyttänyt enää vuosikausiin, koska mielestäni kotimainen ohra on huomattavasti maukkaampaa, ekologisempaa ja siinä on enemmän ravintoarvoa. Tähän "risottoon" päädyin kuitenkin käyttämään spelttivehnää ohran sijasta, koska törmäsin kyseiseen tuotteeseen Porvoon vanhan kaupungin laidalla sijaitsevassa herkkuliikkeessä nimeltä Mormorsin herkkukauppa, josta löytyy kaikkea mahdollista hyvää. Suosittelen käymään: https://fi-fi.facebook.com/MormorsHerkkukauppa

Porvoosta 30 km koilliseen löytyy Malmgårdin kartano, josta tämä kyseinen spelttivehnä on kotoisin. Malmgårdistahan tulee myös varsin maukkaita oluita, joihin todellakin suosittelen tutustumaan. http://malmgard.fi/






Reseptihän menee alla olevaan tyyliin:



Voita ja öljyä

1 fenkoli hienonnettuna

1 banaanisalottisipuli hienonnettuna

3 valkosipulinkynttä hienonnettuna

3 dl spelttivehnää

2 dl valkoviiniä

6 dl kasvislientä

400 g chorizoa pilkottuna paloiksi

250 g kirsikkatomaatteja puolitettuina

2 dl raastettua parmesaania

1 ruukku basilikaa hienonnettuna

Hienonna fenkoli ja sipulit. Kuullota niitä voin ja öljyn seoksessa kattilassa.


Lisää kattilaan spelttijyvät ja kuullota myös niitä hetken aikaa. Lisää kattilaan valkoviini ja anna sen imeytyä.


 Muista sekoittaa koko ajan. Lisää pikku hiljaa kuumaa kasvislientä koko ajan sekoittaen.


Speltin kypsymiseen menee noin 20-25 minuuttia. Muista maistaa välillä tarkistaaksesi kypsyyden. Kun speltti on al denteä ja "risotto" on hieman löysää, niin lisää joukkoon chorizot ja kirsikkatomaatit, jotka minä nopeasti paistoin pannulla etukäteen saadakseni chorizoon hieman ruskistettua pintaa.




Lopuksi lisää "risoton" joukkoon raastettu parmesaani ja hienonnettu basilika.

Nauti "risotto" hyvän valkoviinin kera. Itse käytin ranskalaista Alsacesta tulevaa Pfaffenheim Pinot Grisiä, joka oli tuoksultaan hunajainen ja persikkainen. Maku oli varsin mausteinen ja jopa hieman pippurinen mutta kuitenkin raikkaan hedelmäinen ja riittävän hapokas. Tämä viini sopi mielestäni hyvin fenkolin ja chorizon mausteisuuden kanssa yhteen. http://www.alko.fi/tuotteet/007485/

Nauttikaa elämästä ja hyvästä ruoasta ja juomasta :)



-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti