lauantai 5. marraskuuta 2016

Karamellinen stout-suklaamousse-piirakka


Suklaan ja karamellin yhdistelmällä on helppo miellyttää ihmisiä. Suklaamousse saa hieman lisäsäväystä stout-oluesta ja karamellikastike suolakiteistä. Makean ja suolaisen yhdistelmä toimii yleensä todella hyvin. Piirakkapohjan ainesosien suhde on 3:2:1 (jauhot:voi:vesi) ja tämä toimii takuuvarmasti.

Piirakkapohja
210 g spelttijauhoja
140 g kylmää voita kuutioituna
70 g jääkylmää vettä
  • nypi jauhot ja voi tasaiseksi muruksi
  • lisää vesi ja painele nopeasti taikinapalloksi
  • kääri taikina kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 1 tunti
  • kaulitse taikina ja levitä se voidellulle piirakkavuoalle
  • laita piirakkavuoka pakkaseen noin 15 minuutiksi
  • laita piirakkavuoan päälle leivinpaperi ja siihen päälle painoksi esimerkiksi herneitä, jotta taikina ei nouse uunissa kypsyessään
  • paista pohjaa uunissa 200 asteessa ensin 10 minuuttia painojen kanssa ja tämän jälkeen poista painot ja jatka paistamista vielä 10-20 minuuttia, kunnes taikina on kypsä, rapea ja saanut hieman väriä
  • anna pohjan jäähtyä
  • kaada jäähtynyt karamellikastike pohjan päälle ja anna asettua jääkaapissa puoli tuntia
  • levitä suklaamousse karamellin päälle ja anna piirakan asettua jääkaapissa 1-2 tuntia ennen tarjoilua


Stout-suklaamousse
300 g tummaa suklaata paloiteltuna
1,5 dl stout-olutta
1 tl vaniljasokeria
3 keltuaista
3 valkuaista
  • laita paloiteltu suklaa, stout ja vaniljasokeri kulhoon vesihauteen päälle
  • anna suklaan sulaa välillä sekoitellen
  • sekoita sulanut suklaa-stout seos tasaiseksi ja anna jäähtyä
  • sekoita jäähtyneeseen seokseen keltuaiset
  • vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita varoen suklaan joukkoon säilyttäen ilmavuus ja kuohkeus


Suolainen karamellikastike
200 g sokeria
100 g voita kuutioituna
1 dl kuohukermaa
0,5-1 tl merisuolahiutaleita
  • laita sokeri kattilaan keskilämmölle ja anna sulaa, kunnes karamelli on väriltään kullanruskeaa (varo polttamasta)
  • ota karamelli pois liedeltä ja sekoita joukkoon ensin voi ja sitten kuohukerma (varo kuohahtamista)
  • sekoita joukkoon lopuksi merisuolahiutaleet välillä maistellen, kunnes suolaa on omaan makuusi sopivasti
  • karamellikastike paksuuntuu kylmässä

-MK


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti