Suklaan ja karamellin yhdistelmällä on helppo miellyttää ihmisiä. Suklaamousse saa hieman lisäsäväystä stout-oluesta ja karamellikastike suolakiteistä. Makean ja suolaisen yhdistelmä toimii yleensä todella hyvin. Piirakkapohjan ainesosien suhde on 3:2:1 (jauhot:voi:vesi) ja tämä toimii takuuvarmasti.
Piirakkapohja
210 g spelttijauhoja
140 g kylmää voita kuutioituna
70 g jääkylmää vettä
- nypi jauhot ja voi tasaiseksi muruksi
- lisää vesi ja painele nopeasti taikinapalloksi
- kääri taikina kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 1 tunti
- kaulitse taikina ja levitä se voidellulle piirakkavuoalle
- laita piirakkavuoka pakkaseen noin 15 minuutiksi
- laita piirakkavuoan päälle leivinpaperi ja siihen päälle painoksi esimerkiksi herneitä, jotta taikina ei nouse uunissa kypsyessään
- paista pohjaa uunissa 200 asteessa ensin 10 minuuttia painojen kanssa ja tämän jälkeen poista painot ja jatka paistamista vielä 10-20 minuuttia, kunnes taikina on kypsä, rapea ja saanut hieman väriä
- anna pohjan jäähtyä
- kaada jäähtynyt karamellikastike pohjan päälle ja anna asettua jääkaapissa puoli tuntia
- levitä suklaamousse karamellin päälle ja anna piirakan asettua jääkaapissa 1-2 tuntia ennen tarjoilua
Stout-suklaamousse
300 g tummaa suklaata paloiteltuna
1,5 dl stout-olutta
1 tl vaniljasokeria
3 keltuaista
3 valkuaista
- laita paloiteltu suklaa, stout ja vaniljasokeri kulhoon vesihauteen päälle
- anna suklaan sulaa välillä sekoitellen
- sekoita sulanut suklaa-stout seos tasaiseksi ja anna jäähtyä
- sekoita jäähtyneeseen seokseen keltuaiset
- vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita varoen suklaan joukkoon säilyttäen ilmavuus ja kuohkeus
Suolainen karamellikastike
200 g sokeria
100 g voita kuutioituna
1 dl kuohukermaa
0,5-1 tl merisuolahiutaleita
- laita sokeri kattilaan keskilämmölle ja anna sulaa, kunnes karamelli on väriltään kullanruskeaa (varo polttamasta)
- ota karamelli pois liedeltä ja sekoita joukkoon ensin voi ja sitten kuohukerma (varo kuohahtamista)
- sekoita joukkoon lopuksi merisuolahiutaleet välillä maistellen, kunnes suolaa on omaan makuusi sopivasti
- karamellikastike paksuuntuu kylmässä
-MK
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti