lauantai 19. marraskuuta 2016

Punasipuli tarte tatin


Klassinen omenajälkiruoka tarte tatin taipuu hyvin myös suolaiseen muotoon. Karamellisoitujen punasipulien ja suolaisen sinihomejuustomoussen yhdistelmä maukkaan oluen kera hivelee makuhermoja. Varsin helppo on tehdä tämä ”keikauspiirakka” ja aina ei pohjaakaan jaksa tehdä itse, joten huijataan hieman pakastetaikinalla.


Punasipuli tarte tatin
nokare voita ja öljyä
6-10 punasipulia puolitettuina (n. 800 g)
1 dl tummaa olutta
1 rkl muscovadosokeria
2 rkl balsamiviinietikkaa
rosmariinia/timjamia/oreganoa/suolaa/pippuria
lehtitaikinaa 400 g (pakaste)
  • laita uuninkestävä pannu liedelle keskilämmölle ja lisää voi ja öljy pannulle
  • asettele puolitetut punasipulit pannulle aluksi kupera puoli alaspäin ja anna niiden kypsyä noin 15 minuuttia kunnes paistopinta alkaa karamellisoitumaan
  • käännä punasipulit leikkauspinta alaspäin ja lisää pannulle olut, sokeri, balsamiviinietikka ja mausteet
  • jatka sipuleiden kypsentämistä noin 15 minuuttia kunnes pannulla oleva liemi alkaa paksuuntua ja karamellisoitua
  • ota pannu pois liedeltä ja asettele kaulittu lehtitaikina sipulien päälle ja käännä taikinan reunat sipulien alle
  • laita pannu uuniin 200 asteeseen noin 30 minuutiksi kunnes taikina on kypsä ja rapea
  • ota tarte tatin pois uunista ja käännä välittömästi lautaselle
  • nauti sinihomejuustomoussen kera

Sinihomejuustomousse
150 g sinihomejuustoa
0,5 dl kuohukermaa
1 rkl sitruunanmehua
1 rkl tummaa olutta
1,5 dl kuohukermaa
suolaa ja mustapippuria
  • laita sinihomejuusto, 0,5 dl kuohukermaa, sitruunanmehu ja olut kulhoon ja muussaa haarukalla tasaiseksi
  • vispaa loppu kuohukerma vaahdoksi ja sekoita se sinihomejuuston kanssa kuohkeaksi mousseksi
  • mausta suolalla ja pippurilla



Aluksi ajattelin ottaa tämän ruoan kylkeen täysin tumman oluen mutta kaupan hyllyltä tarttuikin mukaan Mallaskosken Last Laugh Amber Lager (http://mallaskoski.fi/olut/kuohu-amber/?age-verified=d1c50befe4). Olut on miellyttävän tasapainoinen, karamellisen maltainen ja pehmeästi humaloitu, punertava lagerolut. Oluen makea maltaisuus sopii hyvien sipulien makeuden kanssa ja pehmeä mutta kuitenkin esiin nouseva cascade-humalointi tarttuu kivasti sinihomejuuston makuun.

-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti