tiistai 10. joulukuuta 2013

Kurpitsa-fenkoli-kookos-keitto

Talvikurpitsa soveltuu hyvin sosekeittoon, johon hain vähän lisäsärmää fenkolista ja kookoksesta.

Kurpitsa-fenkoli-kookos-keitto

1 kg talvikurpitsaa paloiteltuna (esim hokkaido tai myskikurpitsa)
2 fenkolia hienonnettuna
3 banaanisalottisipulia hienonnettuna
1 punainen chili hienonnettuna
8 dl kasvislientä
2,5 dl kookoskermaa
voita, öljyä, suolaa ja mustapippuria
Lisukkeeksi pinjansiemeniä, omenaa ja saksanpähkinää

Hienonnetaan aluksi kaikki kasvikset ja laitetaan kasvisliemi kuumenemaan. Laitetaan kattilan pohjalle reilu pala voita ja hieman öljyä. Kuullotetaan aluksi sipulia ja chiliä pari minuuttia. Sitten lisätään joukkoon fenkoli ja kurpitsa. Sekoitellaan pari minuuttia ja lisätään kattilaan kuuma kasvisliemi. Annetaan porista kannen alla noin 40 minuuttia siten, että kurpitsat ovat pehmenneet kunnolla. Sit vaan sekoitetaan joukkoon kookoskerma ja kieuhautetaan. Otetaan kattila pois liedeltä ja soseutetaan sauvasekoittimella aivan tasaiseksi. Tarkistetaan maku ja lisätään suolaa ja mustapippuria tarvittaessa. Lisukkeeksi paahdetaan pannulla pienen voinokareen kanssa pinjansiemeniä (150 g), reilu kourallinen saksanpähkinöitä ja yksi omena kuutioituna. Paahdetaan siten, että kaikki saavat hieman väriä.

Tässä keitossa on mukavaa särmää ja se suorastaan huutaa seurakseen raikkaan hapokasta ja mausteista valkoviiniä. Ite tykkään tosi paljon itävaltalaisista valkkareista ja sellainen taas matkaan lähti alkosta.
Kamptal Reserve Loisiumweingarten Grüner Veltliner 2012 (http://www.alko.fi/tuotteet/552587/?fromsearch=true). Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, aavistuksen meloninen, omenainen ja yrttinen. Maku on hapokkaan yrttinen, omenainen ja melko mineraalinen. Todella ryhdikäs ja raikas viini, jonka jälkimaussa omenaa ja pähkinäisyyttä. Erittäin raikas ja selkeä viini, joka on hinta-laatusuhteeltaan 18€ viiniksi hyvä ostos.


Ja sit vaan taas naatiskelemaan.
 -MK

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti