lauantai 7. joulukuuta 2013

Katkarapu-fenkoli-ohratto





Fenkoli on mahtavan makuinen vihannes ja tähänkin katkarapu-fenkoli-ohrattoon se antaa hienoa makua. Eikä fenkoli ole edes kallista. Mitä nyt olen aina ulkomaista fenkolia ostanut, niin yleensä hinta on ollut 2-3 €/kg. Tuttuun tapaan en käytä riisiä tähän "risotto" ruokaan vaan huomattavasti parempi vaihtoehto on paljon ravintorikkaampi ohra. Spelttikin tähän varmasti sopisi mainiosti.

Katkarapu-fenkoli-ohratto

3 fenkolia hienonnettuna
3 banaani salottisipulia hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 punainen chili hienonnettuna
1 porkkana hienonnettuna
3 dl ohran suurimoita (esikypsytettyjä kokonaisia ohrasuurimoita http://www.myllynparas.fi/suomi/tuotteet/suurimot_ja_riisit/esikypsytetty_kokonainen_ohrasuurimo/)
2 dl valkoviiniä
6 dl kasvislientä
400 g katkarapuja
1 ruukku basilikan lehtiä
250 g kirsikkatomaatteja puolitettuina
1 dl parmesaania raastettuna
voita, öljyä, suolaa ja mustapippuria

Tää on simppeli ruoka. Aloitetaan esivalmisteluilla eli hienonnetaan kasvikset, puolitetaan kirsikkatomaatit, revitään basilikan lehdet irti ruukusta, mitataan valkoviini ja ohrasuurimot valmiiksi. Raastetaan parmesaani ja laitetaan kasvisliemi kuumenemaan.

Sit alkaa itse kokkaaminen eli laitetaan kattilan pohjalle kunnon nokare voita ja pari rkl öljyä. Kuullotetaan aluksi salottisipuleita, valkosipulia ja chiliä pari minuuttia. Sitten lisätään joukkoon fenkoli ja porkkana. Kuullotellaan pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisätään ohrasuurimot kattilaan ja sekoitellaan pari minuuttia. Sitten lisätään kattilaan valkoviini ja annetaan sen imeytyä koko ajan sekoittaen. Sit vaan lisäillään kasvislientä desi kerrallaan ja sekoitellaan kaiken aikaa. Ohrasuurimoiden kypsyminen kestää noin puoli tuntia. Kannattaa testata ohran kypsyyttä välillä ja sehän pitäisi jäädä al denteksi eli hieman purutuntumaa saa olla. Kun ohra on kypsynyt, niin ohratto saa olla hieman löysä. Sitten vaan lisätään joukkoon katkaravut, basilika, kirsikkatomaatit ja raastettu parmesaani. Sekoitetaan huolella ja maustetaan tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla. Ja näin ohratto on valmis. Ohratto saa siis olla hieman löysä loppuvaiheessa, koska parmesaani imee vielä hyvin nestettä ja tekee ohraton koostumuksen juuri sopivaksi. Parmesaania voi olla hyvinkin enemmän kuin yksi desi ja ihan maun mukaan sitä voi lisäillä.

Laitetaan ohratto-annos esille ja kaadetaan seuraksi raikkaan hapokasta valkkaria. Nyt suunnattiin Uuteen-Seelantiin ja kopattiin alkosta mukaan Mud Housen Marlborough Sauvignon Blancia 2012 (http://www.alko.fi/tuotteet/569227/). Tuoksultaan viini on hyvin omenainen, persikkainen ja raikas. Maultaan viini on keskihapokas, persikkainen, omenainen ja trooppisen hedelmäinen. Viini on puolimakea ja miellyttävän pehmeä kuitenkin siten, että yrttisyys ja mausteisuus tuovat hyvää ryhtiä tälle viinille. Viini maistui ohraton kanssa erinomaisesti ja toimi hyvin fenkolin mausteisuuden ja katkarapujen suolaisen maun seurana. Hinta-laatusuhteeltaan 13 € viiniksi kelpo ostos ja suosittelen kokeilemaan.


-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti