Vihdoinkin tuli kokeiltua härän häntää. Kyseessähän on suhteellisen edullinen (10 €/kg) ja harvemmin käytetty ruhon osa ja voin sanoa, että liha on erittäin herkullista. Tämä on todellista slow foodia eli vaaditaan hieman kärsivällisyyttä, koska mitä pienempi haudutuslämpötila, niin sitä pidempi haudutusaika ja entistä herkullisempi lopputulos. Itse haudutin pataa 90 C asteessa 10 tuntia.
Haudutettua härän häntää
1-1,5 kg härän häntää paloina
3 porkkanaa paloiteltuna
3 punasipulia paloiteltuna
200-300 g palsternakkaa paloiteltuna
200-300 g mukulaselleriä paloiteltuna
5 valkosipulinkynttä paloiteltuna
5 dl tummaa olutta esim portteria
7-10 dl lihalientä
5 laakerinlehteä
voita, suolaa, mustapippuria ja vehnäjauhoja
lisukkeeksi esim spelttiä tai ohraa keitettynä.
Härän häntää löytyy mielestäni aika usein isommista marketeista ja tältähän se paloiteltuna näyttää
Maustetaan palat reilusti suolalla ja mustapippurilla joka puolelta ja tämän jälkeen pyöritellään paloja vehnäjauhoissa.
Sitten paloitellaan kaikki juurekset valmiiksi. Kannattaa ehdottomasti käyttää palsternakkaa ja mukulaselleriä, koska ne ovat todella herkullisa juureksia ja niissä on semmoista kivaa pähkinäistä makua kun ne saavat hautua pitkään. Tässä vaiheessa kannattaa laittaa myös lihaliemi kiehumaan, niin se on sitten valmiina odottamassa.
Sitten ruskistetaan härän häntäpalat kunnolla voissa joka puolelta.
Siirretään ruskistetut palat isoon uunin kestävään astiaan eli johonkin pataan tai kattilaan. Itsellä oli käytössä 5 l kattila. Sitten ruskistetaan juureksia samalla paistinpannulla, jossa härän häntäpalat ruskistettiin, niin tällä tavoin saadaan kaikki herkulliset maut talteen. Otetaan juureksiin kevyt väri ja siirretään pataan härän häntäpalojen joukkoon. Sitten kaadetaan astiaan 5 dl tummaa olutta, itse käytin Saku Porteria. Lisätään lopuksi lihalientä, niin paljon, että kaikki ainekset peittyvät. Lisätään joukkoon myös laakerinlehdet makua antamaan.
Laitetaan uuni 90 C asteeseen lämpenemään ja sillä aikaa annetaan liemen kiehua liedellä. Jos sinulla on käytössä pata, niin kannattaa pata laittaa ensin vaikkapa 150 asteeseen uuniin, että liemi alkaa kiehumaan ja sitten pudotat lämmön 90 asteeseen. Kiehauttaminen on kuulemma tärkeää, jotta härän hännät eivät jää sitkeiksi mutta en ole aivan varma onko tuo niin tarpeellista kuitenkaan. Sitten vaan annetaan hautua uunissa 90 C asteessa noin 10 tuntia. Lopputuloksena liha oli uskomattoman pehmeää ja liha irtosi luusta aivan itsekseen. Alle 100 asteen lämpötilassa on myös se etu, että lientä ei haihdu joten sitä ei joudu lisäämään kesken kaiken.
Sitten kun pata on hautunut 10 tuntia, niin otetaan se pois uunista ja siivilöidään liemi talteen kastiketta varten. Itse kaadoin lähes koko liemen isoon paistinpannuun ja keitin sitä kasaan siten, että lopuksi lientä oli jäljellä alle puolet. Lopussa kastike alkaa paksunemaan herkullisen paksuksi ja siirappimaiseksi ja tässä vaiheessa kastike on valmis. Mitään ei tarvitse lisätä, koska liemi on täynnä makua ja maku vain tiivistyy kasaan keitettäessä.
Keitetään lisukkeeksi spelttiä tai ohraa ja laitetaan annos tarjolle. Seuraksi kaadoin saksalaista vahvaa lageria eli
Weltenburger Kloster Asam Bockia (http://www.alko.fi/tuotteet/790034/?fromsearch=true). Oluen tuoksu on karamellinen, mokkainen ja hedelmäinen. Maku on makean hedelmäinen ja karamellisen paahteinen. Todella pehmeä ja täyteläisen suklaan maltainen jälkimaku. Todella maukas vahva lager olut, joka maistui erinomaisesti härän hännän kanssa.
-MK