sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Punaviinipäärynät vaniljamascarponella ja crumblella

Punaviinissä haudutetut päärynät ovat klassikkojälkkäri, jonka tekeminen on varsin helppoa. Tässä jälkkärissä yhdistyy päärynöiden intensiivinen maku makeaan ja rapeaan crumbleen sekä pehmeään vaniljamascarponeen. Yhdistelmä on ainakin omasta mielestä ihan killeri.


Punaviinissä haudutetut päärynät

4-5 päärynää kuorittuna
1 dl vettä
1 dl muscovadosokeria
1 plo punaviiniä (esim merlot)
3 tähtianista
1 vaniljatanko ilman siemeniä
1 kanelitanko
3 cm pala inkivääriä viipaleina

Kuoritaan päärynät ja leikataan ohut pala pohjasta pois siten, että päärynä pysyy pystyssä. Laitetaan kattilaan vesi ja sokeri annetaan sen kiehahtaa. Lisätään kattilaan pullo punaviiniä ja kaikki mausteet. Annetaan kiehahtaa ja sitten lisätään kattilaan päärynät. Annetaan päärynöiden hautua kannen alla  noin 30 minuuttia siten, että päärynät ovat niin pehmeitä, että niitä voi syödä lusikalla. Kannattaa välillä käännellä päärynöitä tasaisen kypsymisen vuoksi. Liemi saa just ja just hieman poreilla mutta ei kuitenkaan kiehua täysillä. Kun päärynät ovat valmiit, niin otetaan kattila pois liedeltä ja annetaan päärynöiden jäähtyä liemessä.

Liemestä kannattaa tehdä vielä makea siirappi siten, että otetaan lientä 2 dl ja muscovadosokeria 1 dl ja laitetaan ne pieneen kattilaan. Keitetään seosta paksuksi siirapiksi ja otetaan pois liedeltä.

Vaniljamascarponekerma
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatangon siemenet
1 rkl sokeria
250 g mascarponea

Vispataan kuohukerma vaniljatangon siementen ja sokerin kanssa melko kovaksi vaahdoksi. Lisätään joukkoon mascarpone ja sekoitetaan tasaiseksi.

Crumble
70 g voita
1 dl mantelijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 dl muscovadosokeria
1 tl kanelia

Sekoitetaan kaikki ainekset tasaiseksi muruseokseksi ja levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Laitetaan uuniin 160 C asteeseen ja annetaan olla noin 10 minuuttia kunnes crumble on rapeaa.


Kootaan jälkkäriannos siten, että pohjalle vaniljamascarponea ja sen päälle päärynä pystyyn. Levitetään hieman siirappia annoksen ympärille ja ripotetellaan crumblea päälle. Sit vaan nauttimaan. Vinkkinä tähän jälkkäriin, että kaiken voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen, koska haudutetut päärynät säilyvät haudutusliemessään jääkaapissa ainakin pari päivää ja samalla maku vain tiivistyy.

-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti