sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Naudan kieltä, juureslastuja, juurespyrettä ja karamellisoituja porkkanoita


Porsaan kieltä on tullut aiemmin muutaman kerran kokeiltua ja nyt tarttui kaupasta mukaan jykevä kilon painoinen naudan kieli, jonka seuraksi hieman juureksia lisukkeiksi.

Naudan kieli liemessä keitettynä
1 naudan kieli
1,5 l lihalientä
0,5 l tummaa olutta
2 sipulia
2 porkkanaa
1 palsternakka
4 laakerinlehteä
8 maustepippuria

Laitetaan aluksi isoon kattilaan lihaliemi ja olut kiehumaan. Tällä välin tartutaan rohkeasti kielestä kiinni ja pestään se juoksevan kylmän veden alla ja harjataan vaikkapa vanhalla tiskiharjalla.




Kun kieli on pesty ja liemi kiehuu, niin laitetaan kieli kattilaan ja annetaan olla muuta minuutti. Lusikoidaan pinnalta pois vaahtoa, jotta liemi pysyisi "kirkkaana"
Sitten lisätään joukkoon paloitellut porkkanat, sipulit ja palsternakat. Nakataan mausteeksi laakerinlehtiä ja maustepippureita.

Annetaan kielen hautua hiljalleen poreilevassa liemessä kannen alla noin 3 tuntia, minkä jälkeen kielen tulisi näyttää jotakuinkin tältä.

Kielen pinnassa oleva valkoinen kalvo kuoritaan ronskisti pois terävällä veitsellä. Kalvo lähtee melko helposti irti kun on terävä veitsi, jota liuttaa lihan ja kalvon välissä.

Sit vaan leikataan kieli viipaleiksi ja voi kuinka mehevää lihaa tämä onkaan.

Kielen haudutuslientä ja pehmenneitä juureksia ei missään nimessä kannata heittää pois. Eli sit vaan siivilöidään juurekset talteen ja tehdään niistä juurespyre ja keitetään osa liemestä kasaan kastikkeeksi.








Juurespyre
Siivilöidyt juurekset keitinliemestä
1-2 dl kermaa
suolaa ja mustapippuria

Lämmitetään kerma pienessä kattilassa ja heitetään joukkoon juurekset. Vedetään sauvasekoittimella aivan hienoksi ja maustetaan suolalla ja mustapippurilla.

Ota keitinlientä talteen noin 0,5 litraa ja keitä sitä kasaan siten että jäljelle jää noin 2 desiä. Mausta suolalla ja pippurilla ja siinä on hyvä kastike annosta varten.

Juureslastut
Perunaa
Porkkanaa
Palsternakkaa
öljyä, suolaa, pippuri ja muita mausteita maun mukaan.

Eli tällaisia juureslastujahan voi tehdä mistä haluaa ja itse tein perunasta, porkkanasta ja palsternakasta. Eli viipaloidaan juurekset mahdollisimman ohuiksi noin millimetrin paksuisiksi ja kuivataan lastut talouspaperilla. Sekoitetaan lastuihin öljyä ja maustetaan suolalla, pippurilla ja esim kuivatulla tinjamilla ja rosmariinilla. Sit vaan laitetaan lastut uuniritilälle, jonka päällä on leivinpaperi. Laitetaan uuniin ylimmälle tasolle grillivastus päällä ja noin 175 C astetta lämmintä. Pidetään lastuja uunissa noin 30-45 minuuttia. Perunalastut tein itse erikseen ja palsternakat ja porkkanat yhdessä omana satsinaan. Palsternakat valmistuivat nopeammin kuin porkkanat. Uunin luukkua kannattaa avata pari kolme kertaa paiston aikana, jotta vesihöyry pääsee pois ja lastut rapeutuvat kunnolla.

Karamellisoidut porkkanat
5 porkkanaa halkaistuna
1 rkl muscovadosokeria
1 rkl voita

Eli yksinkertaisesti halkaistaan porkkanat pituus suunnassa puoliksi ja laitetaan uunipellille. Sit vaan laitetaan päälle sokeri ja voi.
Pidetään uunissa 200 C asteessa noin puoli tuntia ja pyöritellään välillä, että karamellisoituvat tasaisesti.





Kaiken tämän uurastuksen jälkeen onkin jo helvetillinen nälkä, joten laitetaan nätti annos esille oman visuaalisen maun mukaan ja kaadetaan kyytipojaksi tuhtia olutta kuten Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Imperiaalia, jota jo maistoin ja arvostelin Suuret Oluet Pienet Panimot tapahtumassa täällä postauksessa (http://maukastasapuskaa.blogspot.fi/2013/08/maisteluarvioita-suure-oluet-pienet.html). Kyseinen olut on nyt saapunut Alkon hyllyille (http://www.alko.fi/tuotteet/764364/) ja käykäähän hakemassa omanne, koska kyseessä on loistava olut ja se kruunasi aterian mainiosti.



-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti