sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Kantarelli-spelttiolut-risotto


Syksyn sesonkituotteen eli kantarellejen seuraksi spelttivehnää, spelttiolutta ja ylikypsää sian kylkeä, niin johan syntyy maistuva "risotto" lämmittämään mieltä näin syksyn kynnyksellä.

Kantarelli-spelttiolut-risotto

1 l kantarelleja
3 dl spelttivehnää
300 g ylikypsää sian kylkeä (tai pekonia) kuutioituna
2 punasipulia hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 dl spelttiolutta (malmgård)
5 dl kasvislientä
1 dl parmesaania raastettuna
1 ruukku villirucolaa
voita ja öljyä

Siivotaan aluksi kantarellit juoksevan veden alla ja kuivaillaan talouspaperin päällä. Hienonnetaan sipulit, raastetaan parmesaani ja irrotellaan villirucolan lehdet. Kuutioidaan ylikypsä kylki. Laitetaan kasvisliemi kuumenemaan pieneen kattilaan.

Kun alkuvalmistelut on tehty, niin ryhdytään hommiin. Eli aluksi ison kattilan/kasarin pohjalle reilusti voita ja öljyä. Kun voi/öljyseos on kuumentunut, niin kuullotellaan siinä sipuleita muutama minuutti. Lisätään joukkoon spelttivehnän jyvät ja sekoitellaan pari minuuttia. Sitten aletaan lisäämään olutta yksi desilitra kerrallaan ja sekoitellaan koko ajan. Samaan aikaan laita toiselle paistinpannulle kaikki kantarellit ja laita pannu kuumenemaan, jotta saadaan kantarelleista haihdutettua ylimääräinen neste pois. Kun olut on suurinpiirtein imeytynyt, niin aletaan lisäämään "risoton" joukkoon kasvislientä jälleen yksi desi kerrallaan ja sekoitellaan kaiken aikaa. Kun kantarelleista on suurin osa nesteestä haihtunut pois, niin siirrä kantarellit odottamaan lautaselle ja lisää samalle paistinpannulle kuutioidut sian kylkipalat kuumenemaan. Annetaan kylkikuutioiden olla rauhassa, jotta niissä oleva rasva alkaa sulamaan. Kun rasva on jo suurimmaksi osaksi sulanut, niin lisää paistinpannulle takaisin kantarellit ja sekoita kunnolla, jotta kantarellit imevät kaiken hyvän rasvan maun itseensä. Tässä vaiheessa kun "risotto" on kypsynyt noin 20 minuuttia ja lähes kaikki kasvisliemi on käytetty, niin muista tarkistaa speltin kypsyys. Itse tykkään jättää hieman al denteksi. Kun olet saavuttanut haluamasi kypsyyden, niin lisää "risoton" joukkoon kantarellit ja sian kylkikuutiot. Sekoita ja lisää joukkoon parmesaani ja villirucolan lehdet. Sekoita ja ruoka on nyt valmis.

Laita annos lautaselle ja kaada seuraksi kuinkas muutenkaan kuin Malmgårdin herkullista spelttiolutta eli Dinkeliä (http://malmgard.fi/?page_id=18). Väriltään olut on kauniin kullanruskea. Tuoksu on hedelmäinen ja maltainen. Maku on hedelmäisen pähkinäinen, jota ryydittää keskivahva humalointi ja pehmeän maltainen jälkimaku. Kaiken kaikkiaan tämä olut on raikkaan pähkinäinen ja hedelmäisen maltainen. Toimii todella hyvin tämän "risoton" kanssa mutta kyllä tykkään tätä olutta siemailla ihan muutenkin. Suosittelen!


-MK

1 kommentti: