Härkäpapuja on monesti tehnyt mieli kokkailla ja pitkästä aikaa niitä oli kaupassa saatavilla, joten laitetaanpa tarjolle raikas härkäpapu-lehtikaali-risotto. Härkäpapujen valmistus vaatii aluksi pientä sorminäppäryyttä. Härkäpavut siis aluksi keitetään runsassuolaisessa vedessä viisi minuuttia ja jäähdytetään heti perään jääkylmässä vedessä kypsymisen loppumiseksi. Sitten pavut kuoritaan sormien ja terävän veitsen avulla. Vaalean kuoren sisältä paljastuu kirkkaan vihreä härkäpapu valmiina ruokaan lisättäväksi.
Härkäpapu-lehtikaali-risotto (2 annosta)
1 salottisipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 dl spelttijyviä
0,5 dl sitruunanmehua
2 dl vaaleaa olutta
4-5 dl kasvislientä (kuumaa)
50 g lehtikaalin suikaleita
200 g härkäpapuja
1 dl parmesaaniraastetta
suolaa ja mustapippuria
- kuullota sipuleita öljyssä pari minuuttia
- lisää spelttijyvät kattilaan ja jatka kuullottamista pari minuuttia
- lisää sitten sitruunanmehu ja olut ja anna nesteen imeytyä spelttiin
- jatka kuuman kasvisliemen lisäämistä yksi desi kerrallaan jatkuvasti sekoittaen
- kun speltti on lähes kypsää, niin lisää lehtikaalin suikaleet ja härkäpavut kattilaan ja jatka kypsentämistä pari minuuttia
- sekoita lopuksi parmesaaniraaste risoton sekaan ja viimeistele suolalla ja mustapippurilla
- anna risoton vetäytyä pari minuuttia ennen tarjoilua
Raikkaan sitruksinen ja vihreä risotto kaipaa seurakseen kuivan hapokasta vaaleaa olutta. Saison-tyyliset oluet ovat hyvä vaihtoehto. Belgialainen Paljas Saison on melko kuiva, hapokas ja raikkaan sitruksinen. Hieman yksiulotteinen saison mutta sopii tälle ruoalle mainiosti.
-MK
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti