torstai 2. tammikuuta 2014

Talvinen lihapata

Näin talviaikaan on kiva syödä jotain oikein mehevää ja mausteista lihapataa, johon voi rohkeasti heittää mieleisiä mausteitaan kuten vaikkapa kanelia, vaniljaa ja tähtianista.

Talvinen lihapata

1 - 1,5 kg naudan paistia
200 g pekonia
3 punasipulia lohkoina
2 porkkanaa paloiteltuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl vehnäjauhoja
1 plo punaviiniä
2 dl vettä
2 rkl lihafondia
4 laakerinlehteä
2 tähtianista
1 kanelitanko
1 vaniljatanko (ilman siemeniä)
1 munakoiso paloiteltuna
200 g herkkusieniä viipaloituna
lisukkeeksi spelttiä, ohraa tai perunaa

Valmistellaan ensin kasvikset ja kuutioidaan naudan paisti melko isoiksi lohkoiksi eli noin 5 cm paloiksi. Leikataan myös pekoni suikaleiksi. Ensimmäiseksi laitetaan kaikki pekonit kylmään paistinpannuun ja kuumennetaan siten, että rasva sulaa ja pekonit hieman ruskistuvat. Tämän jälkeen laitetaan pekonit isoon kattilaan tai vuokaan. Seuraavaksi ruskistetaan sipuleita ja porkkanoita pekonin rasvassa ja lisätään ne sitten pekonien seuraksi kattilaan. Sitten laitetaan hieman voita samalle paistinpannulle ja ruskistetaan lihakuutiot hyvin kahdessa erässä. Lisätään ruskistetut lihat kattilaan muiden seuraksi. Huuhdotaan paistinpannulta kaikki maut talteen 2 desillä vettä ja kaadetaan se kattilaan. Sitten laitetaan kattila liedelle kuumemaan ja lisätään joukkoon vehnäjauhot ja sekoitellaan pari minuuttia. Lisätään kattilaan pullo punaviiniä ja lihafondi sekä kaikki mausteet. Annetaan porista kannen alla joko liedellä tai uunissa 150 C asteessa noin 1,5 tuntia.

Sillä välin kun pata porisee, niin kuoritaan ja kuutioidaan munakoiso. Ripotellaan munakoisokuutioiden päälle hieman suolaa, jotta neste irtoaa paremmin. Viipaloidaan herkkusienet. Sitten vaan paistetaan munakoisokuutioita ja herkkusieniviipaleita kevyesti paistinpannulla, jotta ylimääräinen neste haihtuu ja ne saavat hieman väriä. Kun pata on porissut noin 1,5 tuntia, niin lisätään munakoisot ja herkkusienet pataan ja annetaan padan porista vielä noin 1 tunti. Kun aika on täynnä, niin otetaan pata pois uunista tai liedeltä ja tehdään lisukkeeksi vaikkapa spelttiä, ohraa tai perunaa.

Seuraksi kaadetaan jotain mehevää ja mausteista punaviiniä. Itsellä löytyi lasista italialaista Zenato Valpolicella Superiore 2011 (http://www.alko.fi/tuotteet/450187/?fromsearch=true). Tuoksultaan viini on mustikkainen, vadelmainen ja pehmeän mausteinen ja vaniljainen. Maultaan viini on melko täyteläinen, keskitanniininen ja mausteisen marjaisa. Mausta löytyy hieman lakritsia, vaniljaa ja mehumaisuutta. Maku on melko lyhyt. Ihan tasapainoinen punkku liharuoalle ja 13 € hintaan ihan ok ostos.

-MK


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti