sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Tiikerirapu-wok


Citymarketin kalatiskistä lähti mukaan mehevän näköisiä tiikerirapuja, joista syntyi maukasta wokkia. Ensimmäistä kertaa kokkasin tiikerirapuja ja eipä ne ole normi katkarapuja kummempia. Hieman suurempia ja maultaan oikein maukkaita ja "lihaisia" kunhan ei vaan vedä ylikypsäksi.

Tiikerirapu-wok (1 iso annos)

150 g tiikerirapuja
1 punainen chili hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2-3 cm pala inkivääriä raastettuna
1/2 limen mehu
1/3 paprikaa suikaloituna
1/2 porkkana suikaloituna
1/3 kesäkurpitsa suikaloituna
1/2 punasipuli hienonnettuna
150 g täysjyvänuudelia
2 rkl seesamöljyä
1 tl kalakastiketta
soijaa, osterikastiketta ja sweetchilikastiketta

Laita wokkipannu kuumenemaan ja samaan aikaan nuudeleiden keitinvesi kiehumaan. Laita wokkipannuun seesamöljyä 1 rkl ja 1 tl kalakastiketta ja kuullota siinä chiliä, valkosipulia ja inkivääriä pari minuuttia. Tämän jälkeen lisää wokkipannuun tiikeriravut ja puolikkaan limen mehu. Kypsennä tiikerirapuja pari minuuttia ja ota ne pois pannusta odottamaan. Lisää wokkipannuun 1 rkl seesamöljyä lisää ja heitä kasvikset pannuun. Tässä vaiheessa nuudeleiden pitäisi olla jo kiehuvassa vedessä, jossa ne ovat 3-4 minuuttia. Kun nuudelit ovat kypsyneet, niin siivilöi niistä vesi pois. Wokkaa kasviksia pari minuuttia ja lisää niiden sekaan nuudelit. Lisää wokkiin mausteeksi hieman soijaa, osterikastiketta ja sweetchilikastiketta. Kaikkia noin 1 tl. Heitä wokkiin kypsennetyt tiikeriravut ja sekoittele vielä pari minuuttia, että wokki lämpenee kunnolla ja kaikki maut sekoittuvat kunnolla.

Laita annos lautaselle ja kyytipojaksi valikoitui tällä kertaa saksalaista luomu gewurztramineria, Lind Gewürztraminer Trocken Spätlese (http://www.alko.fi/tuotteet/007781/). Tuoksultaan viini on trooppisen hedelmäinen, meloninen ja omenainen. Maultaa viini on puolikuiva, keskihapokas ja melko ryhdikäs viini, jossa löytyy sopivasti hedelmäisyyttä, mausteisuutta ja yrttisyyttä. Jälkimaussa hieman paahteisuutta havaittavissa. Ihan perushyvä gewurztraminer, joka sopii hyvin mausteisen ruoan kanssa. Hinta-laatusuhteeltaan 13 € viiniksi hyvä ostos.


sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Vihersmoothie





Välillä on kiva vetää vaikkapa iltapalaksi raikas ja täyttävä vihersmoothie. Ja on kai se myös melko terveellistä :)

Vihersmoothie (yksi annos)

puolikas avokado
puolikas omena
puolikas porkkana
10 cm pala tuorekurkkua
vihreää salaattia 6 isoa lehteä
3 cm pala inkivääriä 
1 limen mehu
kourallinen pakastemangokuutioita
1-2 rkl kylmäpuristettua rypsiöjyä
vettä sen mukaan miten paksua smoothiesta haluaa

Kaikki vaan blenderiin ja vedetään sileäksi. Lime ja inkivääri tuovat kivaa raikkautta ja hieman potkua tähän smoothieen. Kylmäpuristetusta rypsiöljystä hyviä rasvahappoja ja hieman pähkinäistä makua.

-MK

keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Kotimaisia pilsnereitä


Tässäpä hieman kommenttia neljästä kotimaisesta pilsneristä eli pohjahiivaoluesta. Maistelussa olivat Teerenpelin panimon Onnen Pekka, Suomenlinnan panimon Höpken Pils, Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Kukko pils ja Vakka-Suomen panimon Prykmestar LuomuPils.

Teerenpelin panimon Onnen Pekka (http://www.teerenpeli.com/panimo/tuotteet/onnenpekka) on tuoksultaan raikas, maltainen ja jopa sitruksinen. Maku on todella raikas ja kepeä. Humalointi on melko mieto ja jälkimaku on kevyen maltainen ja paahteinen. Raikas hyvä pilsneri.

Suomenlinnan panimon Höpken Pils (http://www.panimo.com/tuotteet/84-hoepken-pils.html) on tuoksultaan greippimäinen ja kirpeän humalan voi tuntea sieraimissaan. Maussa löytyy karamellimaisuutta ja maltaisuutta kevyen humaloinnin kera. Jälkimaussa humala maistuu oikein kivasti. Oikein hyvä pilsneri ruoan kanssa nautittavaksi.

Vakka-Suomen panimon Prykmestar LuomuPils (http://www.vasp.fi/fi/sivu.cfm?id=317) on tuoksultaan raikkaan sitruksinen ja melko mieto. Maku onkin sitten todella pehmeän tasapainoinen. Maltaisuus ja melko mieto humalointi ovat hyvässä balanssissa. Alun karamellimaista maltaisuutta seuraa raikas humalointi ja melko täyteläinen kokonaismaku. Näistä pilsnereistä ehdottomasti paras ja suosittelen lämpimästi tätä ostamaan kun Alkossa pyörähdät. Loistava olut sellaisenaan, mutta sopii täyteläisyytensä vuoksi myös ruoalle varmasti loistavasti.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Kukko pils (http://laitilan.com/#tuotteet|Kukko%2BPils) on tuoksultaan kevyen maltainen. Humalointi on raikkaan greippinen ja keskivahva. Jälkimaku mukavan maltainen. Mukavan rapsakka perus pilsneri.

Näistä neljästä kotimaisesta pilsneristä voi todeta, että kyllä kotimaiset pienpanimot osaavat tehdä hyviä pilsnereitä. Kaikki oluet ovat vähintäänkin hyviä ja oikein juomakelpoisia. Maitokaupasta löytyvät kaikki paitsi Prykmestarin LuomuPils, jonka joutuu Alkosta hakemaan, mutta se todellakin kannattaa, koska kyseessä on erinomainen olut. Jos on saunakaljat viikonlopuksi vielä ostamatta, niin kokeileppa vaikka näitä.

-MK


sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Kantarelli-spelttiolut-risotto


Syksyn sesonkituotteen eli kantarellejen seuraksi spelttivehnää, spelttiolutta ja ylikypsää sian kylkeä, niin johan syntyy maistuva "risotto" lämmittämään mieltä näin syksyn kynnyksellä.

Kantarelli-spelttiolut-risotto

1 l kantarelleja
3 dl spelttivehnää
300 g ylikypsää sian kylkeä (tai pekonia) kuutioituna
2 punasipulia hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 dl spelttiolutta (malmgård)
5 dl kasvislientä
1 dl parmesaania raastettuna
1 ruukku villirucolaa
voita ja öljyä

Siivotaan aluksi kantarellit juoksevan veden alla ja kuivaillaan talouspaperin päällä. Hienonnetaan sipulit, raastetaan parmesaani ja irrotellaan villirucolan lehdet. Kuutioidaan ylikypsä kylki. Laitetaan kasvisliemi kuumenemaan pieneen kattilaan.

Kun alkuvalmistelut on tehty, niin ryhdytään hommiin. Eli aluksi ison kattilan/kasarin pohjalle reilusti voita ja öljyä. Kun voi/öljyseos on kuumentunut, niin kuullotellaan siinä sipuleita muutama minuutti. Lisätään joukkoon spelttivehnän jyvät ja sekoitellaan pari minuuttia. Sitten aletaan lisäämään olutta yksi desilitra kerrallaan ja sekoitellaan koko ajan. Samaan aikaan laita toiselle paistinpannulle kaikki kantarellit ja laita pannu kuumenemaan, jotta saadaan kantarelleista haihdutettua ylimääräinen neste pois. Kun olut on suurinpiirtein imeytynyt, niin aletaan lisäämään "risoton" joukkoon kasvislientä jälleen yksi desi kerrallaan ja sekoitellaan kaiken aikaa. Kun kantarelleista on suurin osa nesteestä haihtunut pois, niin siirrä kantarellit odottamaan lautaselle ja lisää samalle paistinpannulle kuutioidut sian kylkipalat kuumenemaan. Annetaan kylkikuutioiden olla rauhassa, jotta niissä oleva rasva alkaa sulamaan. Kun rasva on jo suurimmaksi osaksi sulanut, niin lisää paistinpannulle takaisin kantarellit ja sekoita kunnolla, jotta kantarellit imevät kaiken hyvän rasvan maun itseensä. Tässä vaiheessa kun "risotto" on kypsynyt noin 20 minuuttia ja lähes kaikki kasvisliemi on käytetty, niin muista tarkistaa speltin kypsyys. Itse tykkään jättää hieman al denteksi. Kun olet saavuttanut haluamasi kypsyyden, niin lisää "risoton" joukkoon kantarellit ja sian kylkikuutiot. Sekoita ja lisää joukkoon parmesaani ja villirucolan lehdet. Sekoita ja ruoka on nyt valmis.

Laita annos lautaselle ja kaada seuraksi kuinkas muutenkaan kuin Malmgårdin herkullista spelttiolutta eli Dinkeliä (http://malmgard.fi/?page_id=18). Väriltään olut on kauniin kullanruskea. Tuoksu on hedelmäinen ja maltainen. Maku on hedelmäisen pähkinäinen, jota ryydittää keskivahva humalointi ja pehmeän maltainen jälkimaku. Kaiken kaikkiaan tämä olut on raikkaan pähkinäinen ja hedelmäisen maltainen. Toimii todella hyvin tämän "risoton" kanssa mutta kyllä tykkään tätä olutta siemailla ihan muutenkin. Suosittelen!


-MK

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Naudan kieltä, juureslastuja, juurespyrettä ja karamellisoituja porkkanoita


Porsaan kieltä on tullut aiemmin muutaman kerran kokeiltua ja nyt tarttui kaupasta mukaan jykevä kilon painoinen naudan kieli, jonka seuraksi hieman juureksia lisukkeiksi.

Naudan kieli liemessä keitettynä
1 naudan kieli
1,5 l lihalientä
0,5 l tummaa olutta
2 sipulia
2 porkkanaa
1 palsternakka
4 laakerinlehteä
8 maustepippuria

Laitetaan aluksi isoon kattilaan lihaliemi ja olut kiehumaan. Tällä välin tartutaan rohkeasti kielestä kiinni ja pestään se juoksevan kylmän veden alla ja harjataan vaikkapa vanhalla tiskiharjalla.




Kun kieli on pesty ja liemi kiehuu, niin laitetaan kieli kattilaan ja annetaan olla muuta minuutti. Lusikoidaan pinnalta pois vaahtoa, jotta liemi pysyisi "kirkkaana"
Sitten lisätään joukkoon paloitellut porkkanat, sipulit ja palsternakat. Nakataan mausteeksi laakerinlehtiä ja maustepippureita.

Annetaan kielen hautua hiljalleen poreilevassa liemessä kannen alla noin 3 tuntia, minkä jälkeen kielen tulisi näyttää jotakuinkin tältä.

Kielen pinnassa oleva valkoinen kalvo kuoritaan ronskisti pois terävällä veitsellä. Kalvo lähtee melko helposti irti kun on terävä veitsi, jota liuttaa lihan ja kalvon välissä.

Sit vaan leikataan kieli viipaleiksi ja voi kuinka mehevää lihaa tämä onkaan.

Kielen haudutuslientä ja pehmenneitä juureksia ei missään nimessä kannata heittää pois. Eli sit vaan siivilöidään juurekset talteen ja tehdään niistä juurespyre ja keitetään osa liemestä kasaan kastikkeeksi.








Juurespyre
Siivilöidyt juurekset keitinliemestä
1-2 dl kermaa
suolaa ja mustapippuria

Lämmitetään kerma pienessä kattilassa ja heitetään joukkoon juurekset. Vedetään sauvasekoittimella aivan hienoksi ja maustetaan suolalla ja mustapippurilla.

Ota keitinlientä talteen noin 0,5 litraa ja keitä sitä kasaan siten että jäljelle jää noin 2 desiä. Mausta suolalla ja pippurilla ja siinä on hyvä kastike annosta varten.

Juureslastut
Perunaa
Porkkanaa
Palsternakkaa
öljyä, suolaa, pippuri ja muita mausteita maun mukaan.

Eli tällaisia juureslastujahan voi tehdä mistä haluaa ja itse tein perunasta, porkkanasta ja palsternakasta. Eli viipaloidaan juurekset mahdollisimman ohuiksi noin millimetrin paksuisiksi ja kuivataan lastut talouspaperilla. Sekoitetaan lastuihin öljyä ja maustetaan suolalla, pippurilla ja esim kuivatulla tinjamilla ja rosmariinilla. Sit vaan laitetaan lastut uuniritilälle, jonka päällä on leivinpaperi. Laitetaan uuniin ylimmälle tasolle grillivastus päällä ja noin 175 C astetta lämmintä. Pidetään lastuja uunissa noin 30-45 minuuttia. Perunalastut tein itse erikseen ja palsternakat ja porkkanat yhdessä omana satsinaan. Palsternakat valmistuivat nopeammin kuin porkkanat. Uunin luukkua kannattaa avata pari kolme kertaa paiston aikana, jotta vesihöyry pääsee pois ja lastut rapeutuvat kunnolla.

Karamellisoidut porkkanat
5 porkkanaa halkaistuna
1 rkl muscovadosokeria
1 rkl voita

Eli yksinkertaisesti halkaistaan porkkanat pituus suunnassa puoliksi ja laitetaan uunipellille. Sit vaan laitetaan päälle sokeri ja voi.
Pidetään uunissa 200 C asteessa noin puoli tuntia ja pyöritellään välillä, että karamellisoituvat tasaisesti.





Kaiken tämän uurastuksen jälkeen onkin jo helvetillinen nälkä, joten laitetaan nätti annos esille oman visuaalisen maun mukaan ja kaadetaan kyytipojaksi tuhtia olutta kuten Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Imperiaalia, jota jo maistoin ja arvostelin Suuret Oluet Pienet Panimot tapahtumassa täällä postauksessa (http://maukastasapuskaa.blogspot.fi/2013/08/maisteluarvioita-suure-oluet-pienet.html). Kyseinen olut on nyt saapunut Alkon hyllyille (http://www.alko.fi/tuotteet/764364/) ja käykäähän hakemassa omanne, koska kyseessä on loistava olut ja se kruunasi aterian mainiosti.



-MK

torstai 5. syyskuuta 2013

Lime-vanilja-juustokakku


Lime ja vanilja ovat omia suosikkimakuja, joten päätin laittaa ne samaan nippuun ja tuloksena syntyi herkullinen lime-vanilja-juustokakku.

Lime-vanilja-juustokakku

Pohja
100 g voita
2 dl ruisjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna

Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Sekoita kulhossa kuivat aineet ja lisää joukkoon voisula ja kananmuna. Sekoita kunnolla. Ota irtopohjakakkuvuoka (halkaisija 26 cm) ja vuoraa se leivinpaperilla. Painele taikina vuokaan ohueksi kerrokseksi sekä pohjalle että laidoille.


 Laita vuoka jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Lämmitä uuni 200 C asteeseen ja paista pohjaa noin 12-15 minuuttia siten, että se saa hieman väriä pintaan.


Täyte
4 dl kuohukermaa
2 kpl vaniljatankoja
400 g tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
1 dl sokeria
3 limeä
6 kpl liivatelehtiä

Lisää kuohukerman joukkoon vaniljatankojen siemenet ja vatkaa melko paksuksi kermavaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto, maitorahka ja sokeri ja sekoita tämä seos kermavaahdon joukkoon. Purista limeistä mehu kattilaan, kieuhauta ja ota pois liedeltä. Laita liivatelehdet veteen viideksi minuutiksi ja purista ylimääräinen vesi pois. Liuota liivatelehdet limemehun joukkoon. Sekoita mehuliivateliuos kunnolla kulhossa olevaan täytteeseen ja raasta joukkoon vielä yhden limen kuori.

Kun pohja on ehtinyt jäähtymään niin kaada täyte pohjan päälle ja raasta päälle yhden limen kuori. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli ja nauti. Täytyy kyllä sanoa, että tuli todella raikas ja mehevä juustokakku. Nams!

-MK

sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Katkarapu-Fenkoli-Pasta



Fenkolista olen alkanut pitämään todella paljon ja se sopii esimerkiksi tähän mausteiseen katkarapu-fenkoli-pastaan todella hyvin. Hieman tavallisesta tylsästä poiketen käytin mustaa tagliatelle pastaa, jonka musta väri kyllä kivasti piristi annosta.

Katkarapu-Fenkoli-Pasta
 
500 g mustaa tagliatelle pastaa
1 fenkoli hienonnettuna
2 salottisipulia hienonnettuna
4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
2 punaista chiliä hienonnettuna
400 g katkarapuja
0,5 dl valkoviiniä
2 limeä
250 g kirsikkatomaatteja puolitettuna
suolaa, mustapippuria ja voita
parmesaania

Laita pastavesi kiehumaan ja laita samalla kunnon köntti voita sulamaan paistinpannun pohjalla. Kastike ja pasta valmistuvat lähes yhtä nopeasti joten kannattaa tehdä samaan aikaan. Kun voi on sulanut ja pannu on kuuma, niin lisää joukkoon fenkoli ja pyörittele 2-3 minuuttia. Lisää sitten joukkoon sipulit ja chili ja pyörittele taas 2-3 minuuttia. Lisää valkoviini ja kiehauta. Lopuksi laita sekaan katkaravut, limen mehu ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Pyörittele 2-3 minuuttia ja kastike on valmista. Valuta pasta ja laita takaisin kattilaan. Sekoita kastike pastan joukkoon ja lisää joukkoon puolitetut kirsikkatomaatit. Laita annos lautaselle ja raasta päälle parmesaania. Itse käytin suolaliemeen säilöttyjä katkarapuja, joita löytyy lähes kaupasta kuin kaupasta. Varmastikin pakastetut katkaravut ovat yhtä hyviä ja ne vaan kannattaa muistaa sulattaa ennen pannuun lisäämistä.

Nauti kuivan ja hapokkaan valkoviinin kanssa. Itävaltainen Grüner Veltliner Lössterassen (http://www.alko.fi/tuotteet/568977/) oli oiva kumppani tälle pastalle. Viini on väriltään vihertävän keltainen. Tuoksultaan raikas, trooppisen hedelmäinen ja omenainen. Maku on päällisin puoli kuiva ja raikkaan hapokkaan hedelmäinen. Mausta löytyy sopivasti myös pientä mausteisuutta ja yrttisyyttä, mikä korostui todella hyvin tämän katkarapu-fenkoli-pastan kanssa. Mielestäni todella hyvä viini ja 13 € hinta ei ole lainkaan paha. Aion ostaa toistekin!





-MK