maanantai 28. heinäkuuta 2014

Karitsan paahtopaistia, porkkanaohrattoa, palsternakkaa ja punaviinikastiketta


Karitsan paahtopaistit ovat peruspihvin kokoisia paisteja, joiden liha on kyllä todella mehevää ja herkullista mediumina nautittuna. Seuraksi hieman makeaa porkkanohrattoa ja palsternakkakuutioita, niin aletaan olla lähellä herkullista ateriaa. Homman vetää yhteen tiivis ja intensiivinen punaviinikastike.

Karitsan paahtopaistit
4 kpl karitsan paahtopaisteja (n.500-600 g)
1 dl oliiviöljyä
0,5 dl punaviiniä
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl tummaa balsamicokastiketta
tuoretta timjamia hienonnettuna
suolaa ja pippuria

Suolaa ja pippuroi paahtopaistit. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja laita paahtopaistit marinoitumaan muovipussiin jääkaappiin mielellään yön yli.

Ota paahtopaistit huoneen lämpöön hyvissä ja pyyhi niistä ylimääräinen marinadi pois. Paista paisteihin nopeasti kunnon väri pannulla ja laite ne sitten 150 asteiseen uuniin kypsymään kunnes sisälämpötila on 52 astetta. Anna vielä vetäytyä 10 minuuttia ennen leikkaamista viipaleiksi.

Porkkanohratto
2 porkkanaa kuutioituna
1 dl kermaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 salottisipulia hienonnettuna
2 dl ohraa
7 dl kasvislientä
1 dl parmesaania raastettuna
tuoretta timjamia
voita, öljyä, suolaa, pippuria

Keitä kuutioidut porkkanat aivan pehmeiksi vedessä ja valuta ne kuiviksi. Lisää kuutioiden sekaan kerma ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi.

Kuullota sipuleita voin ja öljyn seoksessa. Lisää kattilaan ohranjyvät ja kuullota niitäkin hetken aikaa. Ala lisäämään kiehuvaa kasvislientä pikku hiljaa sekoitellan kunnes ohranjyvät kypsyvät noin 30 minuutissa. Lisää lopuksi ohrattoon porkkanasose ja raastettu parmesaani. Mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja tuoreella timjamilla.

Punaviinikastike
porkkanaa, palsternakkaa, sipulia kuutioituna 
2 dl punaviiniä
2 dl lihalientä
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl tummaa balsamikastiketta
timjamia ja muita yrttejä
voita

Kuullota juureksia voissa isossa paistinpannussa tai jossain laakeassa kasarissa. Lisää sitten joukkoon punaviini ja lihaliemi. Lisää joukkoon samalla myös punaviinietikka ja balsamikastike. Lisää yrttejä ripaus joukkoon. Anna kastikkeen kiehua kasaan, kunnes se alkaa olla jo lähes siirappimaisen paksua. Siivilöi kastike ja lisää joukkoon reilu nokare voita. Mausta vielä lopuksi suolalla ja pippurilla.

Palsternakkakuutiot
palsternakkaa kuutioituna
voita ja öljyä

Keitä palsternakkakuutiot vedessä lähes kypsiksi. Siivilöi kuutiot ja anna kuivua hetki. Paista kuutiot voissa ja öljyssä rapeiksi.

Sit vaan kootaan herkullinen annos ja kaadetaan seuraksi punkkua. Australialainen Wyndham Estate Bin 555 Shiraz 2012 (http://www.alko.fi/tuotteet/446827/) on tuoksultaan varsin mehevän marjainen. Vadelmaa, mustikkaa, vaniljaa ja yrttisyyttä löytyy. Maultaan viini on marjaisan täyteläinen, keskihapokas, keskitanniininen. Hieman tammea jälkimaussa. Sopivasti myös makeutta löytyy tästä viinistä. Ihan kelpo punkku liharuoan kanssa nautittavaksi ja hinta-laatusuhteeltaan 15 € viiniksi mielestäni hyvä ostos.




-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti