maanantai 21. huhtikuuta 2014

Quesadilloja: pulled pork - mole & kana- salsa




Laitetaanpa meksikolaista sapuskaa kehiin. Nämä ”avoimet” quesadillat valmistin tortillalettuja myöten itse ja kaiken kruunasivat hyvät soosit, eli salsa verde ja mole. Kaiken kaikkiaan erittäin herkullista ja hauskaa sormisyötävää.

Pulled pork
1 kg porsaan lapaa/etuselkää/kassleria
3 rkl muscovadosokeria
2 dl olutta
2 limen mehu
suolaa ja mustapippuria

Ota lihat hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Hiero lihojen pintaan reilusti suolaa, mustapippuria ja sokeri. Laita lihat uunin kestävään kattilaan. Kaada pohjalle olut ja purista lihojen päälle limen mehut. Paista ensimmäinen tunti 180 asteessa ilman kantta ja laske tämän jälkeen lämpö 100 asteeseen. Anna lihojen kypsyä noin 4-5 tuntia ja valele välillä nesteellä. Ota lihat uunista, riivi haarukalla ja kaada päälle hieman paistonestettä.

Kanasuikaleet
0,5 kg kanasuikaleita
2 tl tabasco chipotlea
suolaa, mustapippuria, juustokuminaa, paprikajauhetta
Hiero mausteet kanasuikaleiden pintaan ja anna marinoitua vähintään pari tuntia jääkaapissa. Paista suikaleet juuri ennen annosten kokoamista.

Salsa verde
2 paprikaa paloiteltuna (siemenet poistettuna),
2-4 tuoretta jalopenoa viipaloituna
0,5 ruukkua korianteria
2 valkosipulinkynttä viipaloituna
2 limen mehu
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
0,5 -1 dl oliiviöljyä
Aja kaikki ainekset tasaiseksi kastikkeeksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Tässähän tulisi käyttää vihreitä paprikoita mutta en niitä kaupasta löytänyt joten käytin punaisia. Jalopenon määrää kannattaa säädellä sen mukaan miten tulisesta tykkää. Öljyäkin kannattaa laittaa aluksi hieman vähemmän ja säätää sitten sen mukaan miten paksua kastikkeesta haluaa.

Pico de callo – salsa
4 tomaattia kuutioituna (siemenet poistettuna)
1-2 punasipulia kuutioituna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
0,5 ruukkua korianteria hienonnettuna
2-4 tuoretta jalopenoa kuutioituna
2 limen mehu
1 rkl punaviinietikkaa
0,5 dl oliiviöljyä
ripaus sokeria ja suolaa

Kuutio/hienonna ainekset ja sekoita kaikki kulhossa sekaisin. Mausta lopuksi ripauksella suolalla ja sokerilla.

Mole-kastike
3 punaista chiliä hienonettuna
3 valkosipulinkynttä hienonettuna
2 sipulia hienonnettuna
2 rkl rusinoita
2 rkl manteleita
2 tl korianterinsiemeniä
3 kokonaista mausteneilikkaa
1 tl oreganoa
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl kanelia
1 tl juustokuminaa
5 kokonaista mustapippuria
1 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl muscovadosokeria
400 g tomaattimurskaa
100 g tummaa suklaata (70 %)

Laita rusinat ja mantelit veteen likoamaan. Laita kuivalle pannulle mausteet ja paahda niitä muutama minuutti kunnes aromit alkavat irtoamaan. Murskaa mausteet huhmareessa tasaiseksi mausteseokseksi. Kuullota kattilassa öljyssä sipuleita ja chiliä. Lisää kattilaan tomaattimurska ja mausteseos. Hienonna liotetut rusinat ja mantelit veitsellä pienemmäksi ja lisää nekin kattilaan. Lisää kattilaan myös sokeri. Anna muhia kannen alla keskilämmöllä puoli tuntia. Lisää lopuksi joukkoon paloiteltu suklaa ja anna sen sulaa. Aja kastike tasaiseksi sauvasekoittimella.

Tortillaletut
500 g maissijauhoja
5 dl lämmintä vettä
2-3 dl vehnäjauhoja
suolaa reilusti

Kaada kulhoon maissijauhot, lämmin vesi ja suola. Sekoita tasaiseksi. Tässä vaiheessa ainakin itsellä taikina oli hyvin löysää joten lisäsin vehnäjauhoja sen verran, että taikinasta voi muotoilla taikinapallon ja se ei tartu enää käteen kiinni. Muotoile taikinasta pallo ja laita kelmuun tekeytymään jääkaappiin vähintään tunniksi. Ota taikinasta sopivan kokoisia paloja ja kauli ohuiksi lätyiksi (paksuus 1-2 mm). Kaulitsemisessa tarvitsee jonkin verran jauhoja. Paista lätyt kuumalla ja kuivalla pannulla molemmilta puolilta noin minuutin verran. Taikina säilyy hyvin jääkaapissa parikin päivää.

Pulled pork quesadilla
Laita tortillaletun päälle juustoraastetta ja pulled porkia. Laita uuniin 200 asteeseen 5 minuutiksi. Lisää quesadillan päälle molekastiketta ja avokadoviipaleita.



Kanaquesadilla

Laita tortillaletun päälle juustoraastetta ja paistettuja kanasuikaleita. Laita uuniin 200 asteeseen 5 minuutiksi. Lisää quesadillan päälle pico de callo – salsaa ja salsa verdeä.


Juomaksi kannattaa ottaa jotain raikkaan hapokasta valkkaria. Itsellä tarttui mukaan australialaista rieslingiä eli Wolff Blass Yellow Label Riesling 2012 (http://www.alko.fi/tuotteet/510047/?fromsearch=true). Tuoksultaan viini on kukkaisen parfyyminen, yrttinen ja ruohoinen. Maku on raikkaan hedelmäinen, yrttinen, melko kuiva, keskihapokas. Ihan ok riesling ja sopii hyvin mausteisemman meksikolaisen ruoan kera.

-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti