torstai 6. helmikuuta 2014

Ankan rintaa ja parsaa kirsikkaolutkastikkeella appelsiini-timjami-speltin kera


Kerrankin sattui olemaan ankan rintaa kaupan kylmähyllyssä, niin pitihän sitä mukaan ottaa. Pakasteena ankan rintaa yleensä löytää ainakin isommista marketeista. Mukavan rosee ankan rinta hyvällä hapokkaalla kastikkeella ja lisukkeilla toimii mainiosti. Tästä reseptistä riittää noin 4 hengelle.

Kirsikkaolutkastike
2 banaanisalottisupulia paloiteltuna
2 valkososipulinkynttä paloiteltuna
1 iso porkkanan paloiteltuna
1 palsternakka paloiteltuna
3-5 oksaa tuoretta timjamia
1 -2 rkl balsamicoa
2,5 dl kirsikkaolutta
5 dl lihalientä
suolaa, mustapippuria ja voita

Paloittele kasvikset ronskisti ja paahda niitä timjamin oksien kanssa voin ja öljyn seoksessa kattilassa kunnes ne saavat kivasti väriä. Kaada sitten joukkoon balsamico ja kirsikkaolut. Kannattaa aluksi laittaa balsamicoa 1 rkl ja lisätä sitten lisää oman maun mukaan. Lisää kattilaan myös lihaliemi ja keitä kastiketta kasaan, kunnes jäljellä on noin 1/3. Maut tiivistyvät mahtavasti kasaan keitettäessä. Siivilöi kastike ja lisää joukkoon kunnon nokare voita ja mausta tarvittaessa suolalla, mustapippurilla ja balsamicolla. Kieuhata kastike vielä ja ota pois liedeltä odottamaan.

Appelsiini-timjami-speltti
3 dl spelttiä (tai ohraa)
9 dl lihalientä
2 banaanisalottisipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
1 appelsiinin mehu ja kuori raastettuna

Hienonna sipulit ja timjami. Kuullota niitä oliiviöljyssä ja lisää joukkoon appelsiinin kuoriraaste ja mehu. Lisää joukkoon speltin tai ohran jyvät ja kuullota niitä hetken aikaa. Ala lisäämään lihalientä pikku hiljaa ja sekoita koko ajan. Kypsennä spelttiä noin 20 minuttia kunnes se on sopivan kypsää omasta mielestä.

Ankan rinta
3 ankan rintafilettä
suolaa ja mustapippuria

Otan ankan rinnat huoneenlämpöön 1-2 tuntia ennen kypsentämistä. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Viillä rasvakerrokseen veitsellä viillot ruudukon tyyliin siten, että viilto ei aivan mene lihaan asti. Laita ankan rinnat rasvapuoli alaspäin kylmälle paistinpannulle ja laita liesi päälle. Pikku hiljaa rasva alkaa sulamaan ja sitä kannattaa poistaa sitä mukaan, jotta rasvakerros saadaa oikein rapeaksi. Liettä ei kannata pitää aivan täysillä, koska rasva palaa helposti. Sitten kun rasvakerros on kivan rapea ja kauniisti ruskistunut, niin käännä rinnat ja ruskista toiselta puolelta noin 3 minuuttia. Tämän jälkeen laita ruskistetut ankan rinnat uunipellille ja laita sisälämpötilamittari rinnan paksuimpaa kohtaa. Anna kypsyä uunissa 150 asteessa kunnes sisälämpötila on noin 56 astetta. Tähän menee noin 10 minuuttia. Ota ankan rinnat pois uunista ja laita folion päälle. Mausta reilusti suolalla ja mustapippurilla molemmilta puolin ja kääri tiukasti folioon vetäytymään noin 15 minuutiksi. Ota rinnat pois foliosta juuri ennen esille laittoa ja leikkaa viipaleiksi.

Parsat
nippu vihreää parsaa
oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria

Poista parsoista puumainen kantaosa huuhtele parsat veden alla. Laita parsat uunipellille ja mausta suolalla, mustapippurilla ja liruta päälle oliiviöljyä. Laita uuniin 200 asteeseen noin 10-15 minuutiksia kunnes parsat ovat al dente kypsyisiä.

Sit vaan annos esille ja lasiin sopivaa punkkua kuten vaikkapa uusi-seelantilaista punkkua pinot noir rypäleestä. Waipara Hills Central Otago Pinot Noir 2012 (http://www.alko.fi/tuotteet/417607/?fromsearch=true) on tuoksultaan aavistuksen jopa savuinen, kirsikkainen, mausteinen ja yrttinen. Maultaan viini on keskitäyteläinen ja keskitanniininen. Marjaisa, kirsikkainen ja melko hapokas. Viini maistui ankan ja erityisesti kirsikkaolutkastikkeen kanssa todella hyvältä ja 13€ viiniksi hyvä ostos.


-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti