torstai 27. helmikuuta 2014

Porkkanasosekeitto ja helppo ruisvehnäleipä





Hyvä mausteinen kasvissosekeitto ja itse tehty leipä toimii aina.

Porkkanasosekeitto

10 porkkanaa paloiteltuna
1 iso sipuli hienonnettuna
1 palsternakka paloiteltuna
2 perunaa paloiteltuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3-5 cm kokoinen pala inkivääriä raastettuna
1 punainen chili hienonnettuna
1-1,5 l kasvislientä
2,5 dl kookoskermaa
1 limen mehu
voita, öljyä, suolaa ja mustapippuria

Laita kattilan pohjalle iso nokare voita ja pari ruokalusikkaa öljyä. Kuullota voin ja öljyn seoksessa aluksi sipulia, valkosipulia, chiliä ja inkivääriä pari minuuttia. Lisää joukkoon porkkanat, palsternakka ja perunat. Sekoittele ja kuullota miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää kattilaan kasvislientä sen verran, että kasvikset peittyvät. Anna kasviksien poreilla kannen alla noin 30-40 minuuttia kunnes ne ovat kypsyneet pehmeiksi. Lisää joukkoon kookoskerma ja kiehauta. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi ja mausta limen mehulla, suolalla ja muspippurilla. Keiton seuraksi voi pannulla paahtaa cashewpähkinöitä.

Helppo ruisvehnäleipä

50 g hiivaa (tuoretta)
2 tl suolaa
6 dl vettä
6 dl ruisjauhoja
6 dl vehnäjauhoja

Murenna tuore hiiva kulhoon ja kaada päälle 38 asteinen vesi. Sekoita pari minuuttia kunnes hiiva on liuennut. Kaada sitten kulhoon ruisjauhot, joiden sekaan olet sekoittanut suolan. Sekoita tasaiseksi. Kaada heti perään vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Taikinan pitäisi olla irtonaista mutta kuitenkin hieman kosteaa eli se tarttuu hieman käsiin. Jätä taikina kohoamaan liinan alle 40-60 minuutiksi. Sitten levitä työtasolle hieman ruisjauhoja ja kaada kohonnut taikina siihen. Taputtele taikinaa käsillä mutta älä vaivaa kovinkaan voimakkaasti. Leikkaa taikina kahteen tai neljään osaan ja muotoile sen muotoiseksi leiviksi kuin haluat. Laita leivät uunipellille leivinpaperin päälle kohoamaan vielä 20 minuutiksi. Paista leipiä uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15-20 minuuttia. Kypsän leivän tunnistaa siitä, että kun sitä koputtaa pohjasta, niin ääni on sellainen onton oloinen.

Jos haluat leipään hieman mausteisuutta, niin jauha huhmareessa sekaisin 1 tl fenkolinsiemeniä, 1 tl kuminansiemeniä ja 1 tl unikonsiemeniä sekaisin ja sekoita tämä mausteseos jauhojen joukkoon. Lisäksi nesteenä käytettävän veden voi korvata kokonaan oluella.



Sit vaan nauttimaan lämpimästä ja tuoreesta leivästä herkullisen keiton kanssa.

-MK



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti