keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Gulassi


Perinteinen unkarilainen lihapata gulassi on käytännössä tuhti ja paksu lihakeitto, jossa on kunnon paprikainen maku. Tälläista tuhtia soppaa kauhoo mielellään hyvän oluen kera.

Gulassin pohja
1 kg naudan entrecotea paloiteltuna 3-4 cm kuutioiksi (tai esim. lapaa/etuselkää/paistia)
1 punasipuli viipaloituna
5 valkosipulinkynttä paloiteltuna
2 porkkanaa paloiteltuna
100 g palsternakkaa paloiteltuna
100 g juuriselleriä paloiteltuna
1 tomaatti paloiteltuna
5 dl tummaa olutta
1 l kiehuvaa vettä
1 rkl savupaprikajauhetta
suolaa, pippuria
  • mausta lihakuutiot kunnon suolalla ja pippurilla ja paista niihin kunnon väri kuumalla pannulla
  • siirrä ruskistetut lihakuutiot isoon uunipataan tai kattilaan
  • paista pannulla myös kasviksiin hieman väriä ja siirrä ne lihojen seuraan
  • kaada pataan tumma olut, kiehuva vesi ja savupaprikajauhe ja sekoita kunnolla
  • kypsennä pataa uunissa 150 asteessa 2,5-3 tuntia
  • siivilöi padasta lihapalat talteen
  • aja kasvikset ja liemi sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi

Gulassin viimeistely
1 punasipuli viipaloituna
1 rkl paprikajauhetta
2 rkl hunajaa
4 perunaa paloiteltuna
2 paprikaa paloiteltuna
2 porkkanaa paloiteltuna
1 tomaatti paloiteltuna
400 g tomaattimurskaa
gulassipohjan sose
gulassipohjan lihat
smetanaa, mustapippuria, persiljaa
  • kuullota kattilassa sipuliviipaleita paprikajauheen ja hunajan kanssa kunnes sipulit alkavat pehmenemään
  • lisää kattilaan tomaatit, tomaattimurska, gulassipohjan sose ja kieuhauta
  • lisää kattilaan loput kasvikset ja kypsennä sen aikaa kunnes ne ovat kypsiä ja sopivan pehmeitä syötäväksi
  • lisää kattilaan lihat ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla
  • kokoa annokset ja viimeistele mustapippurilla maustetulla smetanalla ja persiljasilpulla

Gulassin seuraksi sopisi mielestäni monenkin tyyppinen olut. Tällä kertaa Alkosta tarttui mukaan käsityöläisolutkampanjassa mukana ollut Rekolan Panimon ja Mathildedalin Kyläpanimon yhteistyöolut Musta Valssi (http://www.alko.fi/tuotteet/736536/), joka on tumman paahteinen lager. Tässä tummassa lagerissa on mukavan paahteinen makumaailma, josta löytyy yllättävän terävää ja raikasta humalointia. Olut sopii melko hyvin gulassin tuhtiin paprikaiseen makuun. Kenties parempi vaihtoehto voisi olla jokin täyteläinen pale ale tai jopa aavistuksen maltaisempi ipa. Kannattaa rohkeasti kokeilla eri vaihtoehtoja.

-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti