lauantai 16. tammikuuta 2016

Siemennäkkäriä kylmäsavulohen ja lakritsimajoneesin kera


Viime vuosien hitti on ollut siemennäkkileipä, jonka valmistaminen oli hämmästyttävän helppoa. Eräänä iltana mieleeni tuli ajatus, että lakritsin maku voisi toimia kylmäsavulohen kanssa. Siispä tein siemennäkkärin seuraksi lakritsimajoneesia ja yhdistin siihen kylmäsavulohta ja retiisiä. Lopputulos oli mielestäni onnistunut alkupala, jossa yhdistyy kivasti suolaisuus, makeus, savusuisuus ja kirpeys.

Siemennäkkileipä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl kurpitsasiemeniä
1 tl suolaa
2,5 dl kiehuvaa vettä
0,5 dl öljyä
0,5 dl ruisjauhoja
  • sekoita siemenet ja suola kulhossa
  • sekoita joukkoon kiehautettu vesi ja öljy ja anna seistä 10 minuuttia
  • mikäli taikina on aavistuksen liian löysää, niin sekoita joukkoon hieman ruisjauhoja sitomaan loppukosteus
  • taikinan tulee olla tahnamainen ja melko löysä
  • levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ohueksi levyksi
  • paista uunissa 175 asteessa noin 50-60 minuuttia, kunnes näkkäri on rapea ja ruskistunut
  • anna näkkärin kuivua ja jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä huoneenlämmössä tiiviissä rasiassa

Lakritsimajoneesi
2 keltuaista
2 tl lakritsijuurijauhetta
2 dl öljyä
2-3 rkl valkoviinietikkaa
suolaa, pippuria
  • vatkaa lakritsijuurijauhe keltuaisten joukkoon
  • lisää öljy vähitellen ohuena norona koko ajan vatkaten
  • lisää lopuksi valkoviinietikka ohuena norona koko ajan vatkaten
  • mausta lopuksi suolalla ja pippurilla

Muuta
kylmäsavulohta
retiisiä viipaloituna

Makean suolainen ja öljyinen alkupala kaipaa seurakseen raikasta ja rapsakkaa olutta. Kotimainen Prykmestarin Luomu Pils (https://www.alko.fi/tuotteet/717176/) on loistava olut tähän tarkoitukseen. Tästä oluesta löytyy pilsnerille ominaista ruohoista raikkautta, keksimäistä maltaisuutta ja rapsakkaa katkeron puraisua. Mielestäni olut nivoo hyvin tämän ruoan maut yhteen.



-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti