lauantai 23. tammikuuta 2016

Karitsanlihapullia, harissaa ja tsatsikia


Tällä kertaa luvassa hieman mausteisempaa ruokaa. Karitsan jauhelihasta saa mehevät yrttiset lihapullat ja siihen kylkeen raikasta tsatsikia ja hieman tulisempaa harissatahnaa bulgurin kera. Tsatsiki ja harissatahna ovat erittäin monikäyttöisiä, joten niitä kannattaa tehdä kerralla kunnon satsi.

Karitsanlihapullat (n. 15 kpl)
1 dl turkkilaista jogurttia
0,5 dl korppujauhoja
1 punasipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
400 g karitsanjauhelihaa
1 kananmuna
1 dl hienonnettua minttua
1 dl hienonnettua korianteria
1 sitruunan raastettu kuori
1 tl suolaa
mustapippuria, juustokuminaa
  • sekoita korppujauhot jogurtin joukkoon kulhossa ja anna turvota 5 minuuttia
  • kuullota sipuleita pannulla 5 minuuttia, jotta ne hieman pehmenevät ja lisää kulhoon
  • lisää kulhoon loput ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi
  • anna taikinan tekeytyä jääkaapissa noin puoli tuntia
  • muotoile taikinasta sopivan kokoisia lihapullia
  • paista lihapulliin nopeasti kunnon väri kuumalla pannulla
  • laita lihapullat lopuksi kypsymään uuniin 200 asteeseen noin 10 minuutiksi

Harissa
3 punaista paprikaa 
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 punaista chiliä hienonnettuna (ja siemenet poistettuna)
1 punasipuli hienonnettuna 
1 rkl korianterinsiemeniä
1 rkl fenkolinsiemeniä
1 rkl kuminansiemeniä
0,5 dl öljyä
puolikkaan sitruunan mehu 
2-3 rkl hunajaa
suolaa, pippuria
  • puolita paprikat ja poista niistä siemenet
  • laita paprikan puolikkaat kuori ylöspäin uunipellille ja kypsennä niitä uunissa 225 asteessa noin 20-30 minuuttia, kunnes kuori on aivan musta ja alkaa kupruilla
  • laita kuumat paprikat muovipussiin, jotta ne siellä jäähtyessään höyrystyvät, mikä helpottaa kuoren irrottamista
  • kun paprikat ovat jäähtyneet, niin poista niistä mustunut kuori käsin ja siirrä paprikan lihat kulhoon
  • kuullota pannulla sipuleita ja chiliä, kunnes ne ovat pehmenneet kunnolla ja siirrä ne kulhoon paprikoiden seuraan
  • paahda siemenmausteita kuumalla pannulla pari minuuttia, jotta aromit pääsevät valloilleen
  • hienonna paahdetut mausteet morttelissa aivan hienoksi ja siirrä kulhoon
  • lisää kulhoon myös öljy ja sitruunanmehu
  • ota sauvasekoitin ja aja kulhon sisältö tasaiseksi tahnaksi (lisää tarvittaessa öljyä, jos koostumus tuntuu liian paksulta)
  • lisää lopuksi tahnan joukkoon hunaja, suola ja pippuri oman maun mukaan, jotta maut ovat tasapainossa
  • säilytä harissaa jääkapissa

Tsatsiki
1 kurkku raastettuna
0,5 tl suolaa
4 dl turkkilaista jogurttia
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
puolikkaan sitruunan mehu
2 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
suolaa, pippuria
  • laita raastettu kurkku siivilään ja sekoita joukkoon suola ja anna olla noin 10 minuuttia
  • purista kurkusta neste pois ja lisää kurkku kulhoon
  • sekoita kulhossa kaikki aineet sekaisin ja anna tsatsikin tekeytyä jääkaapissa

Näiden seuraksi sitten bulgurvehnää tai couscousia.

Mausteisen ja vain aavistuksen tulisen ruoan kylkeen voi vaivatta ottaa hyvin humaloidun ipa-oluen. Tällä kertaa vuorossa Jyväskyläläisen Hiisi-panimon Raivoava Rakki (http://www.alko.fi/tuotteet/926554/). Oluesta löytyy sopivasti maltaisuutta, mausteisuutta, hedelmäisyyttä ja melko terävää humalointia. Kohtuullisen tasapainoinen olut, joka pärjää maussa hyvin tämän ruoan seurassa. Kenties aavistuksen hedelmäisempi ja raikkaampi ipa olisi ollut vielä parempi mutta ei tämäkään huono ole.



-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti