maanantai 2. maaliskuuta 2015

Blinejä ja mustajuurikeittoa


Helmikuu on jostain kumman syystä blinien aikaa ja sen verran alkoi itseäkin kuumottamaan, että oli pakko käydä ostamassa blinipannu ja kutsua kaverit syömään. Blineistä tuli todella herkullisia ja salaisuus varmaankin piilee siinä, että taikinajuuren annetaan tekeytyä yön yli. Taikinaresepti (http://viinilehti.fi/blogi/blinit-ranskalaiseen-tapaan-sil-vous-plait/) on peräisin Viini-lehdestä ja sen on taikonut Suomen Top Chef-voittaja Kira Weckman. Vein taikinaa hieman speltimpään suuntaan spelttioluella- ja jauhoilla. Blinien seuraksi tein vielä mustajuurikeiton.

Blinit
Juuri
0,5 l täysmaitoa
0,5 pss kuivahiivaa
1,5 rkl sokeria
1,5 rkl hienoa merisuolaa
6 dl tattarijauhoja
  • Lämmitä maito 40 asteiseksi ja liuota siihen hiiva
  • Sekoita maitoon loput ainekset ja jätä juuri tekeytymään huoneenlämpöön yön yli liinalla peitetyssä kulhossa

Taikina
1 kananmuna
0,5 l olutta (spelttiolutta)
4 dl spelttijauhoja
3 valkuaista vaahdotettuna
  • Sekoita juureen kananmuna, olut ja jauhot
  • Vaahdota valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi ja sekoita varoen taikinan joukkoon

Paista blinit kirkastetussa voissa keskilämmöllä sopivan rapsakoiksi

Poro-omenatäyte
100 g kylmäsavuporoa pieneksi kuutioituna
1 iso granny smith omena pieneksi kuutioituna
1 varsisellerin varsi pieneksi kuutioituna
1 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
1 dl smetanaa
1 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl omenaviinietikkaa
suolaa, pippuria
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa pari tuntia

Muita perustäytteitä
smetanaa
siian mätiä
kylmäsavustettua kirjolohen mätiä
punasipulia
ruohosipulia
tilliä

Mustajuurikeitto
2 salottisipulia hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna 
1 kg mustajuuria kuorittuna ja paloiteltuna
3 perunaa kuorittuna ja paloiteltuna
1 dl valkoviiniä (tai brandyä tai sherryä)
8 dl kanalientä
suolaa, pippuria
  • Kuullota sipuleita kattilassa voin ja öljyn seoksessa pari minuuttia
  • Lisää kattilaan paloitellut mustajuuret ja perunat ja jatka kuullottamista pari minuuttia
  • Lisää kattilaan valkoviini ja anna kiehahtaa
  • Lisää kuuma kanaliemi ja anna porista kannen alla noin 20 minuuttia kunnes juurekset ovat kypsyneet
  • Aja keitto tasaiseksi sauvasekoittimella
  • Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla



Blinien ja keiton kanssa maistuivat erinomaisesti belgialainen vaalea trappist ale Orval (http://www.viinikartta.fi/olut/Orval/794814) ja suomalainen Prykmestar Luomu Pils (http://www.alko.fi/tuotteet/717176/). Oluesta on hyvä löytyä sopiva puraisu humalaa ja rapsakkuutta hedelmäisyyttä unohtamatta.


-MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti